Belgische bedrijven zitten mee op AI-trein

ai trein

Volgens een studie van Agoria bij Belgische ondernemingen, maakt 90 procent intern gebruik van GenAI. Ondanks het grote enthousiasme, zijn bedrijven niet blind voor risico’s.

Verschillende studies hebben er al op gewezen: de GenAI-koorts bereikt ook in België een hoogtepunt. Agoria zet met zijn onderzoek die trend nog eens extra in de verf. De technologiefederatie concludeert na een rondvraag bij 111 Belgische ondernemingen dat 90 procent vandaag AI al gebruikt in de interne werking.

Bijna de helft, 45 procent, biedt ook AI-diensten aan zijn klanten aan. Dit cijfer ligt een beetje hoger bij de grote ondernemingen (55%), maar ook kmo’s hebben hun ticket voor de AI-trein niet gemist.

Elektriciteit

Gevraagd naar de belangrijkste voordelen, worden vooral hogere snelheid van werken (75%) en betere kwaliteit van contentproductie (54%) genoemd. Ook betere producten (51%) en een beter functionerende klantendienst (46%) vielen regelmatig over de tongen van respondenten.

De verwachtingen liggen duidelijk hoog: bijna 70 procent is het eens met de stelling dat “GenAI de grootste revolutie op de arbeidsmarkt is sinds de uitvinding van elektriciteit”. Verrassend genoeg denkt maar 31 procent dat generatieve AI de krapte op de arbeidsmarkt voor digitale profielen kan verbeteren: AI wordt vooral gezien als een middel om meer te doen met evenveel mensen.

Niet blind voor risico’s

De hoge verwachtingen doen bedrijven niet blind op de AI-trein springen, integendeel. 12 procent ziet AI als een mogelijk beveiligingsrisico voor de onderneming. Een gebrek aan Europese modellen en leveranciers beschouwen veel bedrijven als een gemis in het AI-aanbod.

2 op 3 bedrijven willen bijvoorbeeld dat er ook meer Europese alternatieven komen die niet alleen op Europese servers draaien, maar ook meer getraind worden op Europese data. Een vaak genoemd risico is dat modellen getraind op Amerikaanse data verkeerde output kunnen geven die geen rekening houden met de Europese cultuur of gewoontes. Bedrijven zijn ook bezorgd om onbetrouwbare data en juridische problemen rond intellectueel eigendom en databescherming.

ITdaily organiseerde onlangs een ronde tafel over AI met experten uit de Belgische AI-industrie. Wil je weten wat de (generatieve) AI-hype voor jouw organisatie betekent? Lees dan hier verder.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home