WhatsApp stapt af van Google Drive voor chat-transfer

WhatsApp

Je chatgeschiedenis van het ene toestel overzetten naar het andere, hoeft binnenkort waarschijnlijk niet meer via Google Drive. WhatsApp experimenteert met een alternatieve methode.

WhatsApp en Google Drive zijn al vele jaren met elkaar verankerd, maar daar komt binnenkort verandering in. WhatsApp experimenteert in zijn nieuwste bètaversie met een systeem om chats van de ene naar de andere smartphone over te zetten, zonder via Drive te passeren.

De nieuwe aanpak zou gebruik maken van een QR-code. Wil je van toestel wisselen, dan kan je op je oude smartphone een code genereren, die je dan dient te scannen met je nieuwe. Zo worden alle chatdata overgezet, zonder gepruts met een cloud-account of een kabel. De QR-code zou naar WhatsApp op iOS en Android komen.

Snel vollopend Google-account

Traditioneel kan je chats van WhatsApp back-uppen naar Google Drive. Neem je een andere smartphone in gebruik, dan kan je die back-up vanuit je Drive-account herstellen. Dat was een handige methode, tot Google besliste om het gewicht van de back-up te laten meetellen tegen je totaal beschikbare ruimte op Gmail.

lees ook

Meta integreert AI-assistent in WhatsApp Business  

Eerder schafte Google ook al gratis back-up van Fotos af, en ook de inhoud van Gmail telt tegen de gratis beschikbare 15 GB. Google lokte zo gebruikers in zijn ecosysteem met de belofte van gratis diensten, om dan toch beperkingen in te voeren en geld te vragen zodra die gebruikers aan het ecosysteem verknocht zijn. Een WhatsApp-back-up neemt al snel verschillende gigabytes in beslag, en maakt het probleem dus groter.

Geen back-up

Met de QR-code is het back-up-probleem nog niet opgelost. Verlies je je oude toestel, dan kan je de QR-code immers niet genereren. De transfer van chats zonder Google Drive is evenwel een handige toevoeging. WhatsApp test de functie nu in bèta bij gebruikers die op het bètaprogramma hebben ingetekend. Op een later tijdstip zal de functionaliteit hoogstwaarschijnlijk voor iedereen beschikbaar zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home