Waarom je de camera best ingeschakeld laat tijdens digitale meetings

zoom moe

Als je de laatste maanden regelmatig in video meetings hebt gezeten, heb je wellicht gemerkt dat het wat ongemakkelijk kan zijn. De meeste mensen vinden het niet bepaald comfortabel om op camera te verschijnen en zichzelf meerdere malen per dag in beeld te zien. 

Het kan verleidelijk zijn om je camera gewoon uit te zetten tijdens een videogesprek. Het is echter belangrijk om te houden dat een groot deel van de communicatie non-verbaal gebeurt. De manier waarop je iets zegt en je lichaamstaal zijn net zo belangrijk als wat je zegt tijdens een meeting. 

Juist nu het zo makkelijk is om simpelweg je camera uit te schakelen, is het belangrijk jezelf te laten zien. Door op video te verschijnen zorg je dat je boodschap beter overkomt, wat de meeting effectiever maakt. 

Hoe presenteer je jezelf op camera?

De kans is groot dat je voor de coronapandemie een redelijk vaste ochtendroutine had waarin je jezelf klaarmaakte om naar het werk te gaan. De rest van de dag keek je amper nog in de spiegel. 

Nu er zoveel online meetings zijn en je jezelf constant op camera ziet, ben je jezelf er plots een stuk bewuster van hoe je eruitziet gedurende de werkdag. En als je voorheen niet vaak op camera verscheen voor je werk – wat voor de meeste mensen geldt – ben je er waarschijnlijk ook niet aan gewend om zo vaak een camera op je gericht te hebben.

Het is logisch dat je er goed uit wilt zien tijdens een videogesprek, maar maak je er vooral niet al te veel druk om. Je hoeft geen Hollywood performance neer te zetten, zolang je maar verzorgd op camera verschijnt zit je goed. 

Met goed licht zorg je ervoor dat je er meteen stukken beter uitziet op camera. Nu het steeds eerder donker wordt, kan het voor meetings later op de dag handig zijn om een selfie-light of ring light te gebruiken. Plaats de lamp naast je webcam en je bent zeker van goede belichting tijdens al je meetings. 

Richt je op communicatie, niet op hoe je eruit ziet

Het kan een uitdaging zijn om je te focussen op je communicatie en niet op hoe je eruit ziet op camera. Richt je aandacht op wat je zegt en de manier waarop je het zegt. Door je te focussen op jouw boodschap haal je de druk weg van hoe je eruitziet en ben je meer aanwezig tijdens de meeting. 

Heb je er echt veel last van om jezelf constant in beeld te zien? Kies dan voor een andere weergave of bedek het venster waarin je jezelf ziet met een ander venster. 

De nieuwe manier van communiceren zorgt ervoor dat veel mensen extra druk voelen om er goed uit te zien of om een camera op zich gericht te hebben. Door je te focussen op je communicatie en het idee van er perfect uitzien op het scherm los te laten, maak je het makkelijker voor zowel jezelf als anderen in de meeting.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home