Videocalls zijn met 83 procent gestegen in 2020 volgens Telenet

Piek van 3 Tbps aan totaal internetvolume

Covid-19 heeft voor een recordjaar gezorgd wat betreft internet- en telefoonverkeer in 2020. Videobellen neemt de grootste piek voor zijn rekening met 83 procent. 15 december gaat ook de boeken in als de dag dat Telenet voor het eerst de grens van 3 Tbps doorbrak, een target dat initieel voor 2022 stond gepland.

Het afgelopen jaar zag Telenet het internetverkeer over zijn netwerk stijgen met 60 procent. Ook telefoongesprekken duurden gemiddeld dubbel zo lang. Begin 2020 was het hoogst gemeten volume op het vaste internetnetwerk nog 2 Tbps (terabit per seconde). Op 21 maart, het eerste weekend na de lockdown, sneuvelde dat record en werd een piek van 2,6 Tbps genoteerd.

Bij het begin van de tweede lockdown steeg die piek opnieuw. Op 10 november noteerde Telenet 2,9 Tbps. Op 15 december werd er een nieuwe piek waargenomen met 3 Tbps. Die grens had Telenet oorspronkelijk pas geprojecteerd voor 2022, maar Covid-19 heeft dat proces versneld.

Videocalls en VPN-verbindingen

De gevoelige groei komt voornamelijk door de enorme boost in videocalls. Telenet noteert een groei van 83 procent vergeleken met vorig jaar. Surfen en browsen is de tweede sterkste groeier met 43 procent. VPN-verbindingen stijgen ook met 20 procent door thuiswerk.

lees ook

Deze vijf trends beïnvloeden vandaag de werkplek op kantoor

Het mobiele dataverkeer piekt dit jaar minder hard. Dat is logisch volgens Micha Berger, CTO bij Telenet: “Veel mensen zitten thuis en gebruiken het wifi-netwerk in plaats van 4G. We zagen dit jaar daardoor nog geen grote pieken in het mobiele dataverkeer. Wel blijkt dat we ‘zwaardere’ berichten sturen. Nu er minder sociale contacten mogelijk zijn, worden er meer foto’s en filmpjes gedeeld.

Moet jij zelf veel videovergaderen? Lees dan zeker onze zes tips om beter te videobellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home