Slack onder druk gezet om end-to-end-encryptie in te voeren

slack

Actievoerders marcheren naar de kantoren van Slack om het bedrijf te dwingen end-to-end encryptie in te voeren om gebruikers beter te beschermen tegen afluisteren.

Het belooft een drukke dag te worden aan de kantoren van Slack in San Francisco en Denver. Een coalitie van meer dan negentig verschillende organisaties zal vandaag een protestmars houden aan de hoofdkwartieren van de communicatie-app. De actie volgt op een open brief van Fight For The Future, een organisatie die strijdt voor digitale rechten, waarin Slack gevraagd wordt om end-to-end-encryptie in te voeren.

End-to-end-encryptie is een technologie die berichten zowel aan verzender- als ontvangerszijde versleutelt. Dat moet ervoor zorgen dat de boodschap enkel kan worden gelezen door de persoon voor wie het bestemd is en niet kan worden onderschept tijdens de verzending door een luistervinkende partij. Veel grote berichtendiensten zoals WhatsApp en Microsoft Teams bieden E2E-encryptie aan, maar Slack houdt de boot voorlopig dus af.

Denk aan de kinderen

Ondanks de ontegensprekelijke voordelen voor digitale privacy, is E2E-encryptie niet onbesproken. Met name overheden zijn er niet altijd mee opgezet. Het argument dat beleidsmakers graag gebruiken om af en toe eens te mogen neuzen in onze berichten, is dat encryptie ervoor zorgt dat criminelen, drugsdealers en pedofielen ongestuurd hun ding kunnen doen als hun communicatie versleuteld is.

lees ook

VK zet vendetta tegen elementaire privacy verder

Fight For The Future ziet dat helemaal anders en vindt net dat Slack zou moeten vermijden dat berichten van gebruikers door eender wie kunnen worden ingekeken. “Elke dag dat Slack geen end-to-end encryptie biedt, brengt het gebruikers in gevaar, en daarom zetten we ons sterk in om het bedrijf ertoe te bewegen dit beveiligingsprobleem aan te pakken”, zegt activiste Caitlin Seeley George aan The Register.

Geeft Slack toe?

In een reactie verdedigt Slack zijn privacybeleid. Het zegt daarin dat gegevens zowel in beweging als in rust versleuteld worden en dat het gebruikers de optie geeft om berichten te verwijderen. Ook zal het bedrijf nooit gegevens delen met derde partijen, al biedt Amerikaanse wetgeving wel om gegevens te delen als de overheid dat vraagt. Of Slack zal bezwijken onder de druk en end-to-end-encryptie invoert, laat het bedrijf nog tactisch in het midden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home