Slack laat werknemers van verschillende bedrijven chatten maar oogst meteen kritiek

Slack

Slack laat gebruikers voortaan rechtstreeks berichten sturen naar elkaar, ook wanneer ze niet in dezelfde organisatie werken. De functie kan echter eenvoudig misbruikt worden, waardoor de berichtendienst al meteen maatregelen moest treffen.

Slack laat betalende gebruikers voortaan rechtstreeks berichten naar elkaar sturen via de functie Slack Connect DM (Direct Message). De functionaliteit laat iemand met Slack toe om op basis van een emailadres een verbindingsverzoek te sturen om zo uiteindelijk persoonlijk berichtverkeer mogelijk te maken. Om DM’s naar elkaar te kunnen sturen, hebben beide partijen een betaald Slack-abonnement nodig maar ze hoeven niet in dezelfde organisatie te werken. Slack wil met de DM’s het werk van bedrijven met externe partijen beter ondersteunen.

Slack Connect DM

Slack Connect DM maakt deel uit van Slack Connect, dat het bedrijf in de zomer van vorig jaar lanceerde. Connect maakt het mogelijk om kanalen te delen met gebruikers uit verschillende organisaties. Slack Connect DM bouwt daarop verder. Op termijn wil Slack ervoor zorgen dat verschillende bedrijven samen een soort zakelijk privénetwerk kunnen opzetten.

De implementatie van Slack Connect DM liet echter te wensen over. Het probleem zit bij de manier waarop werknemers een chat kunnen starten. Wie het mailadres van een contact kent, kan een uitnodiging voor DM’s sturen. In die uitnodiging kan je alvast een bericht typen. De tegenpartij krijgt vervolgens een mail van het officiële Slack-adres met de uitnodiging en die boodschap.

Misbruik

Die aanpak leent zich tot misbruik aangezien pestkoppen de functie kunnen misbruiken om kwetsende berichten te sturen naar Slackgebruikers wereldwijd. Omdat de uitnodiging met het kwetsende bericht via het officiële Slack-mailadres binnenrolt, kan een gebruiker niet zomaar vertrouwen op zijn spamfilter. Via dat adres komt er immers ook nuttige informatie binnen.

Na een golf van kritiek heeft Slack de Connect DM-functie intussen aangepast. Het is alvast niet meer mogelijk om berichten in de DM-uitnodiging te personaliseren. Bovendien bouwde Slack van het begin af aan al enkele beheersmogelijkheden in. Zo is het aan administrators binnen bedrijven zelf om Slack Connect DM in te schakelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home