Skype registreert zich als telecomoperator in België

Skype

Microsoft heeft Skype zowel in België als in Nederland als telecomoperator geregistreerd. Daarmee legt het zich neer bij een uitspraak van het Europees Hof.

Met de betaalde dienst SkypeOut is het mogelijk om via Skype vanaf een computer naar vaste lijnen en mobiele nummers te bellen, zonder dat daar een abonnement voor nodig is. Gebruikers kopen een tegoed en kunnen de dienst dan gebruiken naar analogie met een prepaid-telefoonkaart.

Volgens de Belgische telecomregulator BIPT maakt dat van Skype een telecomoperator in plaats van louter een internetdienst, zoals het bedrijf zelf beweert, en dus werd het bedrijf al in 2013 gevraagd om zich als dusdanig te registreren en dezelfde regels na te leven als de klassieke operatoren.

Europees arrest

Skype hield evenwel voet bij stuk en kreeg, na enkele aanmaningen van het BIPT, in 2016 een boete van ruim 223.000 euro opgelegd. De zaak ging vervolgens naar het Europees Hof, dat het BIPT in juni van dit jaar gelijk gaf.

Nu lijkt Skype zich wel neer te leggen bij de zaak, zo meldt Data News. Nadat de Nederlandse marktautoriteit ACM vorige week liet weten dat SkypeOut bij hen werd geregistreerd als telecomoperator, leerde navraag bij het BIPT dat dat ook in België sinds half juli het geval is.

De registratie als telecomoperator betekent dat de dienst zich met SkypeOut aan een aantal Belgische en Europese telecomregels dient te houden. Dat gaat volgens Data News onder meer om wetgeving rond netwerkveiligheid, toegang tot het Europese noodnummer 112 en samenwerken met de Ombudsdienst Telecom, maar ook meewerken met politiediensten als een telefoontap wordt gevraagd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home