Proximus maakt roaming buiten EU veel goedkoper

Van onbetaalbaar naar dagelijks bruikbaar

Proximus past zijn roamingtarieven aan voor zowel particulieren als bedrijven. De nieuwe aanpak maakt roaming buiten de EU een stuk goedkoper en de tarieven veel overzichtelijker.

Proximus voert een drastische prijsverandering door voor roaming buiten de EU. De operator past de tarieven aan voor particulieren en kleine bedrijven enerzijds, en grotere ondernemingen anderzijds. De nieuwe aanpak moet het gebruik van het mobiele netwerk in de rest van de wereld aantrekkelijker maken. Dat is nodig volgens Proximus, aangezien voor de pandemie 40 procent van de particulieren die buiten de EU reisden hun mobiele verbinding helemaal niet durfden of wilden gebruiken.

Particulieren en kleine bedrijven

Voor particulieren en kleine bedrijven werkt Proximus voortaan met een forfait. Zodra je buiten de EU data verbruikt, belt of meer dan twee sms’en verstuurt, activeert Proximus een 24 uur geldende Daily Roaming Pass. Die kost 5,95 euro per dag in Zone A-landen. Daaronder vallen populaire reisbestemmingen van Belgen buiten de EU, zoals Zwitserland, Marokko, Canada, Turkije en de VS. In de minder gefrequenteerde Zone B-landen betaal je 11,95 euro per dag. Het gaat daarbij om landen zoals Vietnam, Senegal, Congo en Peru.

Na de betaling van het forfait surf je verder binnen de voorwaarden van je actieve bundel. Je kan met andere woorden verder gebruik maken van de data binnen je abonnement. Data consumeren of telefoneren kost dus geen extra geld. Wat dat laatste betreft, kan je zonder extra kosten bellen naar België of telefoonnummers van het land waarin je je bevindt. Telefoontjes naar andere Europese landen, vallen zo niet onder de regels.

Proximus activeert automatisch een nieuwe Daily Roaming Pass zodra je na de eerste schijf van 24 uur opnieuw belt, data verbruikt of meer dan twee sms’en stuurt. Per abonnementsperiode factureert de provider maximaal elf Daily Roaming Passes. De elfde blijft vervolgens geldig tot het begin van de nieuwe facturatieperiode. De maximale kost om je abonnement buiten de EU te gebruiken, is zo 65,45 euro in een zone A-land en 131,45 euro in een zone B-land. Wie geen interesse heeft in de bundel kan dagelijks twee gratis sms’en sturen, bijvoorbeeld om het thuisfront een korte update te geven.

De tarifering is een enorm verschil vergeleken met de traditionele aanpak, waarbij je al snel 12 euro of meer betaalt per geconsumeerde megabyte. Die prijszetting maakte data virtueel onbruikbaar en zorgde voor vervelende scenario’s, waarbij klanten die hun mobiele data per ongeluk lieten aan staan, geconfronteerd werden met erg gepeperde rekeningen.

Regeling voor enterprise-klanten

Voor bedrijfsabonnementen gooit Proximus het over een andere boeg, al verlaagt de operator ook hier de tarieven. Enterprise-klanten krijgen geen roamingpass maar een enorme vermindering van de roamingkost. Het extreem prijzige tarief van 12 euro per megabyte zakt naar 20 cent per megabyte. Zo kunnen gebruikers toch 250 MB aan data consumeren voor ze de limiet van 50 euro bereiken en het dataverkeer geblokkeerd wordt. Voordien was dat iets meer dan 4 MB, zodat gebruikers eigenlijk 50 euro voor niets betaalden.

Gecombineerd met de prijsdaling gaat Proximus de inhoud van de roamingbundels voor zakelijke abonnementen aanpassen. Voor dezelfde prijs voorziet de telecomspecialist tot een verdubbeling van data en minuten in zo’n bundel. Ook de landenzones krijgen een aanpassing. Andorra en Monaco behoren met de nieuwe regeling tot de EU-zone terwijl Tunesië, Taiwan en Moldavië worden toegevoegd aan de lijst met bestemmingen met voorkeurstarieven.

Beschikbaarheid

Let wel op: de nieuwe wijzigingen zijn nog niet meteen van kracht. Ze gaan pas in vanaf 1 juli. In de praktijk maakt die timing niet zoveel uit, aangezien het voorlopig in de regel verboden is om buiten de EU te reizen omwille van de pandemie. Proximus wil zijn nieuwe tarieven klaar hebben voor wanneer het internationale toerisme en zakenreizen weer goed en wel op gang komen.

Proximus is de eerste en voorlopig enige provider in ons land die een dergelijke prijsdaling doorvoert. Voor particuliere gebruikers en kleine bedrijven wordt het mobiele abonnement buiten de EU plots wel bruikbaar, al betaal je zeker in een zone B-land nog steeds een flinke som geld. Het zal in veel gevallen voordeliger blijven om een lokale simkaart te kopen voor de duur van je vakantie. Klanten die een zakelijk abonnement gebruiken, kunnen nu zonder extra roamingbundel plots wel van een minimum aan connectiviteit genieten voor hun verbinding wordt geblokkeerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home