Prepaidklanten kunnen vanaf 2023 wisselen van operator met behoud van belwaarde

Hand,Insert,New,Sim,Card,With,Smart,Phone.

Goed nieuws voor Belgen die gebruik maken van prepaidkaarten. Vanaf 2023 kunnen ze overstappen naar een andere operator met behoud van hun resterende belwaarde.

Vanaf 2023 is hrt voor gebruikers van prepaidkaarten mogelijk om zonder verlies van belwaarde over te stappen naar een andere operator. Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter werkt aan een Koninklijk Besluit in die zin, zo vertelde ze woensdag aan de commissie Economie. Ook al daalt het aantal gebruikers van prepaidkaarten jaar na jaar, in België zijn er op dit moment naar schatting 1,9 miljoen in omloop.

Elke euro telt

Minister De Sutter zegt in een persbericht dat er weinig is geweten over gebruikers van prepaidkaarten. ‘Logischerwijze zijn het mensen die niet veel bellen en kiezen voor een prepaidkaart omdat het hen voordeliger uit komt. Elke euro telt in deze tijden. Daarom is het logisch dat mensen die willen overstappen naar een andere (goedkopere) operator, hun restbedrag terug krijgen. Ze hebben er tenslotte voor betaald”, aldus minister Petra De Sutter.

In het voorstel van de minister moeten operatoren vanaf 2023 de restwaarde binnen de vier weken terugstorten op de rekening van de klant. Al zijn daar wel een paar voorwaarden aan verbonden. “De gebruikers moeten eerst hun overstap regelen naar een andere operator en moeten ze het behoud van hun oude telefoonnummer aanvragen.”

Opzegkost

Volgens De Sutter kunnen telecomoperatoren vijf euro aanrekenen wanneer een klant wil overstappen naar een concurrent. Dat bedrag komt trouwens overeen met wat er gemiddeld nog van restwaarde op een prepaidkaart staat en die de prepaid-bellers dus nu verliezen. Dat blijkt uit een studie van het BIPT. Volgens een studie van de telecomregulator spenderen prepaid-bellers gemiddeld 23 euro per maand aan telefonie.

Het aantal gebruikers van prepaidkaarten daalt jaar na jaar. In 2018 waren er ruim 2,8 miljoen in gebruik. Vier jaar later is dat met bijna een miljoen gezakt tot 1,9 miljoen. “De reden is vermoedelijk dat mensen meer mensen kiezen voor een abonnement. Daarnaast moeten gebruikers van prepaidkaarten zich nu ook registreren.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home