Microsoft Teams verbetert audio in meetings grondig met AI

microsoft teams

Verschillende zaken die de audiokwaliteit in een meeting bepalen, pakt Microsoft aan in Teams. Bijna alle verbeteringen zijn momenteel in ieder Teams-profiel geïntegreerd.

Microsoft testte de afgelopen maanden verschillende AI-functies om de audiokwaliteit van het platform te verbeteren. Duizenden Teams-gebruikers deden mee aan de testen in ruil voor een vergoeding. Nu de testfase en het opleren van de machine learning-modellen door middel van 30.000 uur spraakopnames achter de rug zijn, kan iedere Teams-gebruiker genieten van betere audiokwaliteit. In totaal simuleerde Microsoft 100.000 verschillende ruimtes.

Praten zonder echo

Robert Aichner, hoofdprogrammamanager voor intelligente conversaties en communicatie-cloud bij Microsoft, legt één van de verbeteringen uit in een interview met The Verge: “Terwijl we echt ons best hebben gedaan met digitale signaalverwerking om een goed resultaat te behalen in Teams, beginnen we nu voor het eerst machine learning in te zetten om echo-onderdrukking te ontwikkelen waarbij je echo kan verminderen op alle verschillende apparaten.”

Met een goede microfoon klinkt je stemgeluid ook niet alsof je in een balzaal aanwezig bent. Teams pakt het probleem nu echter zelf aan, waardoor ook gebruikers die ongebonden van een microfoon leven prima te verstaan zijn.

Echo-onderdrukking kan voor de microfoonliefhebbers toch nog iets betekenen. De technologie maakt het namelijk mogelijk om je collega in de videovergadering te verstaan als je er zelf per ongeluk doorheen begint te babbelen.

lees ook

Microsoft Teams laat je binnenkort de standaard downloadlocatie kiezen

AI niet nieuw

AI wordt op Teams al langer benut voor geluidsonderdrukking. De technologie filtert achtergrondgeluid uit de ruimte van de gebruiker, zo horen deelnemers aan de vergadering enkel je stemgeluid.  

De AI-verbeteringen vragen wel capaciteit van je computer. Aichner vertelt dat Microsoft deze optie verkiest boven de cloud om kosten te drukken: “We hebben besloten dat we het op de client verwerken, omdat de cloud nog steeds duur is als je iedere meeting wil verwerken in de cloud en natuurlijk zouden we deze kosten moeten doorrekenen aan de klant.”

De verbeteringen zijn naar alle Teams-gebruikers uitgerold. Onlangs publiceerde de techgigant ook een uitgebreide blog over de verbeteringen die het Microsoft-team aanbrachten aan het platform voor een snellere reactietijd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home