Microsoft Teams lanceert dubieuze nieuwe functie

Microsoft Teams

Microsoft lanceert een twijfelachtige nieuwe functie in Teams. Administratoren zullen vanaf deze maand berichten kunnen verwijderen in de chat.

In de roadmap van Microsoft 365 wordt een nieuwe functie van Microsoft Teams aangekondigd: het verwijderen van chatberichten door administratoren. Deze maand nog kan je de nieuwe update ontdekken. Of dat een goede zet is van Microsoft? Sommigen zullen beweren van niet. Het is in theorie namelijk mogelijk om als administrator alles te verwijderen wat je maar wil.

Microsoft Teams for Education

De oorsprong van de update ligt in Teams for Education volgens de softwaregigant. Het verwijderen van irrelevante chatberichten kan voor leerkrachten dan ook erg handig zijn. Of zij echter tijd zullen hebben om handmatig berichten te deleten tijdens de les, is nog maar de vraag.

Algemeen uitgerold

Hoewel bedoeld voor het onderwijs, wordt de functie toch algemeen uitgerold. In andere organisaties zal een beheerder ook bepaalde berichten kunnen tegenhouden. Voor de liberalen onder ons doet de nieuwe functie ongetwijfeld veel stof opwaaien. De context van bepaalde berichten is namelijk erg belangrijk, net als de intentie. Wanneer er gaten in gesprekken ontstaan, wordt het moeilijk om transparant te blijven.

Wat is irrelevant?

Beheerders zullen daarnaast zelf moeten beslissen of iets ongeschikt is of niet, wat ons sterk doet denken aan een functie die al beschikbaar is in Slack. De vraag rijst of er enkel gekeken wordt naar ‘ongepaste’ woorden of dat de context ook meetelt. Verschillende administratoren zullen alleszins verschillende regels hanteren. Wanneer iemand met slechte bedoelingen enkele berichten wil aanpassen, kan dat zelfs zware gevolgen hebben voor vele carrières.

‘Dit bericht is verwijderd.’

Waarschijnlijk zal je – net zoals in WhatsApp – kunnen zien wanneer een bericht verwijderd werd. Wie nieuwsgierig is, zal zich vast en zeker afvragen wat er te lezen stond. Het kan er zelfs voor zorgen dat onverschrokken schrijvers de grenzen willen aftasten.

Ben je zelf ook geïntrigeerd? Dan hoef je alleen nog maar even geduldig te zijn.  

lees ook

Microsoft Teams voegt nieuwe opties toe voor hybride werkplek

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home