Microsoft Cortana laat zich absorberen door Amazon Alexa en Google

Cortana is geen concurrentie meer voor Alexa en de Google Assistent. Microsoft-CEO Satya Nadella geeft aan dat Microsofts spraakhulp in de plaats daarvan een skill wordt, waar gebruikers via de andere populairdere spraakassistenten een beroep op kunnen doen.

Microsoft kan zijn stempel niet drukken op de wereld van de spraakassistenten. Cortana, destijds geïntroduceerd als slimme persoonlijke assistent op het niveau van Alexa of de Google Assistent, wordt gedegradeerd tot hulpje van die meer succesvolle digitale hulpjes. Nadella geeft aan dat Microsoft niet meer de ambitie heeft om van Cortana een allesomvattende concurrent voor die grote namen te maken.

Niche-expert

In de plaats daarvan moet Cortana zich ontpoppen tot een expert van alles dat Microsoft 365 is. Microsoft zal zich dus focussen op een verregaande integratie met zijn besturingssysteem en Office-producten. Vervolgens moeten gebruikers aan die functionaliteit kunnen via de spraakassistent waar ze het meest fan van zijn. Microsoft kijkt in eerste instantie naar Google en Amazon voor een integratie via zogenaamde skills.

Skills zijn in essentie applicaties voor de spraakassistenten, waarmee hun functionaliteit wordt uitgebreid. Amazon staat het verst in de implementatie ervan, en het bedrijf van Jeff Bezos gaf al te kennen in zee te gaan met Microsoft voor de integratie van Cortana. Voor Google wil Microsoft hetzelfde, maar dan zal het dat bedrijf eerst nog moeten overtuigen dat een samenwerking een goed idee is. Amazon heeft immers geen eigen besturingssysteem of Office-suite waarmee Microsoft concurreert, Google wel.

Herpositionering

De herpositionering van Cortana op andere platformen is geen vreemde zet voor Microsoft, dat sinds de ondergang van Windows Mobile heeft geleerd om andere populaire platformen te omarmen met zijn diensten, in de plaats van alles zelf te willen doen. Denk maar aan de Microsoft Launcher op Android, of de Linux-integratie in Windows.

De nieuwe strategie zal binnenkort ook in Windows zichtbaar zijn. De zoekfunctie en Cortana worden in een nieuwe update van elkaar gescheiden, en ook tijdens het installatieproces zal Microsoft niet langer uitpakken met Cortana.

Gerelateerd: Amazon Alexa als app beschikbaar voor Windows 10

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home