Videobellen via je tv en bestanden delen met een tik: dit is nieuw in iOS 17

iOS 17 apple
Bron: Apple

Apple heeft iOS 17 gelanceerd. De nieuwe versie van het besturingssysteem grijpt terug naar de basis en focust op de manier waarop we communiceren.

Naar goede gewoonte heeft Apple de nieuwste versie van iOS getoond op de openingsdag van WWDC. Inmiddels zijn we al aan de zeventiende versie toegekomen. Veel mensen gebruiken hun telefoon in de eerste nog altijd om te bellen en berichten te verzenden, en dat lijkt Apple niet uit het oog te verliezen. De hoofdfocus van iOS 17 ligt dan ook bij communicatie, maar ook de AirDrop-functie wordt onder meer onder handen genomen.

Live antwoordapparaat

iOS 17 voegt heel wat nieuwe features toe aan de telefoonapp. Ben je te laat om op te nemen, dan krijg je voortaan een live transcript te zien als de beller een boodschap inspreekt op je antwoordapparaat. Dit geeft je de kans om alsnog op te pakken zolang de andere persoon aan de lijn hangt. Bij gemiste oproepen via FaceTime kan je een videoboodschap achterlaten.

Om een persoonlijke toets toe te voegen, introduceert Apple contactposters waarmee je zelf kan bepalen hoe je op het toestel van je contactpersonen verschijnt. Deze functie wordt naast de Apple-apps ook door externe communicatie-apps zoals Teams en Zoom ondersteund.

iOS 17 voicemail
Berichten op je antwoordapparaat worden live uitgeschreven. Bron: Apple

Videobellen met je tv

Wil je je collega’s graag in het groot zien tijdens een videogesprek? Maak dan gebruik van Continuity Calling om te videobellen met Apple TV. Je sluit je iPhone aan op je tv en je contactpersonen verschijnen in volle 4K-glorie op je televisiescherm. De algoritmen in FaceTime zorgen ervoor dat personen altijd in het midden van het scherm blijven, ook wanneer ze rondwandelen. Deze functie is voorlopig exclusief voor de videobelapp van Apple.

iMessages

Ook de iMessages-app mag zich aan een grote update verwachten in iOS 2017. Betere zoekalgoritmen en -filters maken het eenvoudiger om berichten terug te vinden. iMessages toont je met een pijl ook waar je bent gebleven in de conversatie en introduceert tekstbubbels die je kan swipen om een snel antwoord te geven. Met de Check-In-functie kan je het thuisfront ergens weten dat je goed bent aangekomen, en de functie zal hen ook verwittigen als je batterij bijna leeg bent of wanneer je geen ontvangst hebt.

Bestanden delen

De AirdDrop-functie maakt het al sinds iOS 7 mogelijk om draadloos bestanden te verzenden tussen iOS- en macOS-apparaten. Dit kan in iOS 17 simpelweg door twee iPhones dicht bij elkaar te brengen, en werkt ook tussen een iPhone en een Apple Watch. Het delen van contactgegevens of het starten van gezamenlijke mediasessies verloopt eveneens op deze manier.

airdrop
Deel bestanden of contactgegevens met een simpele tik. Bron: Apple

Snel en intuïtief gegevens delen zit volledig in iOS 17 ingebakken. Apple maakt het ook eenvoudiger om gegevens te delen met AirPlay, de locatie van AirTags te delen en wachtwoorden of passkeys over te dragen met ‘vertrouwde contacten’.

iOS 17 zit nog bomvol nieuwe features, waaronder een gloednieuwe stand-by-modus alsook verbeteringen aan bestaande functies, zoals Private Browsing in Safari. Een volledig overzicht van alle nieuwigheden in het iOS-besturingssysteem vind je hier terug.

Publieke bèta in juli

De ontwikkelaarsbèta is per direct beschikbaar via deze link. Tenzij je een softwareontwikkelaar bent die apps wil bouwen voor het Apple-ecosysteem, adviseren je om nog weg te blijven van deze versie. Heb je een toestel liggen waarmee je kan experimenteren, dan kan je vanaf volgende maand met de publieke bèta aan de slag.

De datum van de stabiele release is nog niet officieel aangekondigd, maar volgt wellicht in september. Ontdek hier of jouw iPhone de update nog zal krijgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home