Internet moet grondrecht worden van CD&V en PS

CD&V wil toegang tot het internet inschrijven in de grondwet. 10 procent van de Belgen heeft vandaag geen internet en dat hoopt de partij zo te verbeteren.

Internet moet een grondrecht worden. Daartoe werkt CD&V een wetsvoorstel uit dat deze week moet klaar zijn. De PS diende al een gelijkaardig voorstel in en Groen neemt via Petra De Sutter meteen actie door het automatische sociaal tarief voor internet alvast uit te breiden.

“De pandemie, de overstromingen en de energiecrisis hebben bewezen dat toegang tot het internet echt een grondrecht moet zijn”, zegt Kamerlid Jan Briers (CD&V) daarover in De Morgen. “Bedrijven, overheden en scholen gaan er echt vanuit dat alle mensen hierover beschikken.”

8 procent heeft geen internet

De realiteit sluit niet bij die veronderstelling aan. Cijfers van Eurostat tonen dat acht procent van de Belgische huishoudens momenteel geen internettoegang heeft. Daarmee zit ons land pal op het Europese gemiddelde. Bij mensen met een laag inkomen zou dat cijfer wel oplopen tot meer dan 30 procent. Uit een onderzoek van het BIPT bleek vorig jaar nog dat surfen in ons land duurder is dan in de buurlanden. CD&V vreest dat het toenemend belang van het internet de digitale kloof zal vergroten.

Door het recht op internet in de grondwet te verankeren, hebben beleidsmakers een extra motivatie om betaalbare toegang te garanderen. Dat kan dan de vorm aannemen van sociale tarieven zoals vandaag al voor een stuk het geval is. De roep om dat tarief automatisch toe te kennen, klinkt alsmaar luider. Vandaag zouden lang niet alle rechthebbenden hun weg vinden naar het tarief.

Laptops bijhouden

Het Belgisch Netwerk voor Armoedebestrijding (BAPN) juicht het initiatief toe. Het BAPN zou liefst willen dat deurwaarders smartphones en laptops niet meer in beslag mogen nemen en internet niet meer afgesloten mag worden. Hoe internet als grondrecht zich zal vertalen naar concrete maatregelen buiten het sociale tarief om, is nog afwachten.

De commissie voor de herziening van de grondwet heeft het voorstel al besproken. Het is niet vanzelfsprekend om de grondwet aan te passen. Daartoe moet die voor herziening vatbaar worden verklaard, waarna er nieuwe verkiezingen moeten plaatsvinden. Bovendien heeft het parlement een tweederde meerderheid nodig. De concrete verankering van het voorstel van CD&V zal daarom pas iets voor de volgende legislatuur zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home