Intel Project Athena Open Labs moet ontwikkeling ultradunne laptops stimuleren

HP Spectre Folio

Intel gaat een aantal zogeheten Project Athena Open Labs openen bij Intel vestigingen in Taipei, Shanghai en het Amerikaanse Folsom. Met deze labs wil Intel potentiële partners en klanten helpen Project Athena-notebooks te ontwikkelen, aldus PCworld.

Tijdens CES 2019 kondigde Intel al aan plannen te hebben om ultrabooks van de nieuwste generatie mee te helpen ontwikkelen. Het project kreeg de codenaam ‘Project Athena‘. Met de Project Athena Open Labs opent Intel nu zijn deuren om die visie daadwerkelijk waar te maken.

Naast potentiële partners en klanten nodigt Intel ook verkopers van componenten uit om hun onderdelen te onderwerpen aan Intel’s compliance tests. Deze voldoen aan Intel’s eigen Athena-vereisten. Hoewel de chipfabrikant zijn eigen componenten ontwerpt, werkt het bedrijf ook nauw samen met partners en klanten met het oog op hun ontwerpen.

Voor topklanten zette Intel al eerder het Innovation Excellence-programma op, waar de eigen ingenieurs samen met klanten aan specifieke projecten werken, zoals de HP Spectre Folio.

Open Labs als hulpmiddel

De Open Labs staan leveranciers ook toe om hardware in te dienen voor een beoordeling. Fabrikanten van pc’s zouden zelfs leveranciers van componenten kunnen nomineren om gecertificeerd te worden in de laboratoria. Componenten krijgen ‘pass/fail’ -cijfers, hoewel Intel er met hardwareleveranciers aan zal werken om technische uitdagingen aan te pakken. “Elk Open Lab wordt ondersteund door ervaren technici om aanbevelingen te testen, af te stemmen en aan te bieden om de vermogens- en prestaties te verbeteren voor een breed scala aan laptopcomponenten en -categorieën. Audio, display, embedded controllers, haptics, SSD’s en draadloos kunnen hier onderdeel van zijn”, aldus een woordvoerder van Intel.

Doorgaans zijn het de kleinere bedrijven die gebruik maken van lijsten met door Intel goedgekeurde onderdelen. Dit is inclusief referentie-ontwerpen die kunnen dienen als een sjabloon. Grotere spelers als HP werken dit soort dingen veelal met hun eigen interne engineeringteams uit. 

De Athena Open Labs zijn volgens Intel bedoeld als hulpmiddel voor de wat kleinere pc-leveranciers, die aangeven Athena-systemen te willen ontwikkelen. Daartoe behoren onder meer ook zogeheten ‘white box’-leveranciers, die pc’s verkopen onder een populaire merknaam. De eerste batch Project Athena-notebooks zijn volgens planning vanaf de tweede helft van 2019 beschikbaar. Grote namen als Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Microsoft, Samsung, Sharp en Google hebben hieraan hun medewerking gegeven. 

Specificaties Athena-notebook

Intel heeft al een tipje van de sluier opgericht voor wat betreft de basisrichtlijnen en specificaties van de Athena-notebooks. Zo moeten de notebooks onmiddellijk reageren, is er sprake van een efficiënte batterij en zijn de notebooks altijd verbonden.

Bovendien zouden ze ook zijn afgestemd om te anticiperen op bepaalde behoeften. Verder worden ze opgebouwd uit Intel’s low-power processors uit de U- en Y-serie en wegen ze nog geen 1,4 kilo. Daarbij zouden minimale specificaties voor een helder beeldscherm en lange levensduur van de batterij zorgen.

 

Lees ook: Intel ziet geen toekomst in mobiele 5G-modems naast Qualcomm

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home