Hangouts Classic verdwijnt uit G Suite eind 2019

Google Hangouts

Hangouts Classic, de oude versie van Hangouts Chat, verdwijnt vanaf oktober 2019. Op 10 maanden tijd wil Google de belangrijkste functies van Hangouts Classic migreren naar Hangouts Chat. De consumentenversie zou later in 2020 migreren volgens geruchten.

Hangouts, de populaire chatapp van Google, houdt op met bestaan voor G Suite-gebruikers vanaf oktober 2018. In een uitgebreide blog toont Google in detail wat de plannen zijn voor de komende maanden.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er Hangouts-versies bestaan: Hangouts en Hangouts Chat. Die laatste is een Slack-concurrent die Google 10 maanden geleden voor G Suite-gebruikers heeft uitgerold. De gewone Hangouts, voortaan Hangouts Classic genoemd, is de aloude chatclient die verweven zit in Gmail en voortkwam uit de fundamenten van Google Talk. De app bestaat al 13 jaar.

Populair

Hangouts Classic is de meest populaire chatclient ooit van Google en is vandaag op 1 miljard Android-toestellen geïnstalleerd. Hangouts Chat bestaat net geen jaar en heeft maar 500.000 installaties op Android-toestellen. Beide toepassingen hebben vandaag geen enkele interoperabiliteit.

Het populaire Hangouts Classic sluit voor G Suite-gebruikers vanaf oktober 2019. Alle bestaande gebruikers worden gemigreerd naar Hangouts Chat. Tegen die tijd wordt er ook een gratis versie van Hangouts Chat (chatten) en Meet (videobellen) uitgerold. Een specifieke tijdslijn gaat Google in de nabije toekomst meedelen.

Het is zorgwekkend dat Google 1 miljard gebruikers wil migreren naar Hangouts Chat, een Slack-kloon die nog maar amper 10 maanden bestaat, over een periode van 10 maanden. Hangouts Chat is vandaag volgens Ars Technica een eenvoudige chatclient die nog volwassen moet worden.

Google is wel van plan om het gat met Slack te dichten door snel nieuwe functies uit te rollen. Hangouts Classic-gebruikers kunnen echter bezorgd raken dat hun huidige ervaring met de chatclient niet meer dezelfde zal zijn.

Nieuwe functies

Nieuwe functies die komende weken en maanden worden uitgerold, zijn onder andere rooms waar gebruikers toegang toe kunnen krijgen en meerdere multithreaded conversaties kunnen houden. Daarnaast zal je ook eenvoudiger documenten kunnen delen, zoeken naar tekst, mensen en rooms, komt er ondersteuning voor bots en link previews.

Interoperabiliteit tussen Hangouts Classic en Hangouts Chat zou vanaf 16 april live moeten gaan. Vanaf die datum kunnen gebruikers van de éne chatclient naar de andere berichten kunnen sturen. Groepchats vallen uit de boot en blijven gescheiden tussen beide versies.

Niet-zakelijke Hangouts-gebruikers moeten binnenkort ook afscheid nemen van hun chatclient. Vanaf 2020 moeten ook zij migreren naar een gratis versie van Hangouts Chat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home