Google verplicht migratie van Hangouts naar Chat vanaf volgend jaar

google chat

In de eerste helft van volgend jaar wil Google alle Hangouts-gebruikers overzetten naar Chat. Chat, dat nu exclusief voor betalende Workspace-gebruikers beschikbaar is, wordt dan wel gratis voor iedereen.

Google wil komaf maken met Hangouts. Vanaf volgend jaar worden gebruikers van de berichtendienst richting Google Chat geduwd. Die dienst biedt gelijkaardige functies maar integreert beter met Workspace (het voormalige G Suite). Chat heeft bijkomende professionele functies aan boord en kan je zo voor een stuk als een Microsoft Teams-concurrent zien.

De migratie staat gepland voor de eerste helft van 2021. Google spreekt zelf van een ‘upgrade’. Chat is vandaag een betaalde dienst, maar komt begin 2021 gratis beschikbaar voor iedereen. Je zal de dienst kunnen gebruiken via een toegewijde app of langs integratie met Gmail. Google benadrukt dat Chat voorzien is van tal van Hangout-functies zoals klassieke berichten en groepschats. De extra samenwerkingsmogelijkheden ziet de techreus als een bonus.

Functies verdwijnen

Google zal je helpen om bestaande conversaties en contacten te migreren van Hangouts naar Chat. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, communiceert het bedrijf wanneer de transitie beschikbaar is. In afwachting haalt Google alvast enkele functies weg uit Hangouts in een poging de overstap naar Chat aantrekkelijker te maken. De impact op gebruikers in Vlaanderen is beperkt, aangezien het om ondersteuning voor Google Voice en Google Fi gaat.

Het hele plan is een zoveelste illustratie van de wispelturigheid van Google. De internetreus lanceert geregeld nieuwe toepassingen maar schrikt er niet voor terug om apps op pensioen te sturen wanneer het daar zin in heeft. Op lange ondersteuning van een dienst in een specifieke vorm kan je eigenlijk niet rekenen, in contrast met bijvoorbeeld Microsoft dat toepassingen lanceert met tien jaar ondersteuningsgarantie. Zeker als consument ben je bij Google steeds een speelbal voor de prioriteit van de dag.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home