Google test RCS-versleutelde groepsgesprekken

RCS Google sms E2EE

Twee jaar nadat Google één-op-één berichten versleutelde via RCS, test het bedrijf dezelfde end-tot-end encryptie voor groepsgesprekken.

Vorige week blies de sms 30 kaarsjes uit. Als het van Google afhangt, dan is het rijk van de bejaarde tekstberichten voorbij. In plaats daarvan wil Google van RCS (Rich Communication Services) de standaard maken voor veilige berichten. In 2020 rolde het bedrijf de versleutelde berichten uit voor één-op-één communicatie. Nu test Google de versleuteling uit voor groepsgesprekken. Het bedrijf roept tegelijk Apple op om mee in RCS te stappen.

Versleutelde groepsgesprekken

Google kondigde het nieuws van de versleutelde groepsgesprekken aan in een blogbericht. Daarin schrijft Neena Budhiraja, Group Product Manager van Google, dat het rijk van de sms voorbij is. “Happy birthday and goodbye, sms”, staat er. Ook al gebruiken veel mensen en bedrijven nog altijd het oude format, de tijd van RCS is volgens Google definitief aangebroken. RCS staat voor Rich Communication Services en verzekert een versleuteld bericht van afzender tot ontvanger. Iets wat bij sms niet mogelijk is.

De toepassing van RCS in groepsgesprekken rolt volgens Google de komende weken uit in het open bèta testprogramma. Naar alle waarschijnlijkheid zal de end-to-end encryptie (E2EE) een paar weken later beschikbaar zijn voor alle gebruikers. “Naast een betere beveiliging zullen er ook meer opties zijn met RCS”, aldus Google. “Zo zal het mogelijk zijn om foto’s of video’s in hoge kwaliteit te verzenden en ontvangen. Via Message kunnen gebruikers ook reacties met emoji’s toevoegen, enzovoort.”

Nieuwe standaard, zonder Apple

Neena Budhiraja deelt in het persbericht een flinke steek uit aan Apple, dat RCS (nog) niet heeft omarmd. In plaats daarvan houdt het bedrijf van topman Tim Cook vast aan het eigen iMessage-systeem. “Alle grote spelers erkennen het belang van RCS, behalve Apple. Dat betekent dat dat hun manier van berichten versturen nog geblokkeerd zit in de jaren ’90.” Een boodschap die weinig indruk maakt op Cook en zijn Apple-familie.

Google werkt al langer aan compatibiliteit voor het versturen van berichten van iOS naar Android en omgekeerd. Voorlopig zonder succes al zijn er misschien wel mogelijkheden via andere bedrijven. Zo beweren ontwikkelaars van een app (Sunbird) dat hun toepassing iMessage laat werken op Android. Op dit moment is de app nog in beta maar geïnteresseerden kunnen zich laten registreren op een wachtlijst. Zodra de toepassing beschikbaar is, zullen ze op de hoogte worden gebracht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home