Google ordent Drive van G Suite gebruikers met machine learning

Google lanceert een nieuwe startpagina voor Drive. De ‘Priority’-pagina maakt gebruik van machine learning om slimme suggesties te maken en bestanden te groeperen.

Google lanceert de ‘Priority’-pagina voor Drive-gebruikers met G Suite. Priority werd in de zomer van vorig jaar aangekondigd, en is nu klaar voor gebruik. Onder de noemer schuilt een nieuwe startpagina voor Drive die nuttiger moet zijn voor de gebruiker. Google zet machine learning in om bestanden te groeperen en naar de voorgrond te brengen wanneer ze relevant zijn. Zo zouden gebruikers minder tijd spenderen op zoek naar wat ze nodig hebben.

Priority bestaat uit twee delen. Het eerste is voor de hand liggend: in een carrousel bovenaan vind je bestanden die onmiddellijk relevant zijn. Denk aan bestanden waar iemand wijzigingen in heeft gemaakt, of waar nieuwe comments aan werden toegevoegd. Vanuit het scherm kan je rechtstreeks reageren. Handig, maar niet bepaald ongezien hoogtechnologisch.

Slim ordenen

De machine learning-algoritmes van Google komen pas in actie op het tweede deel van de pagina. Daar groepeert Google bestanden in wat het ‘Workspaces’ noemt. Het idee daarachter is dat Googles algoritme leert welke bestanden bji elkaar horen zo kunnen Workspaces spreadsheets bevatten die je bijvoorbeeld nodig hebt voor een wekelijkse rapportage. Google zal zelf Workspaces voorstellen, maar je kan er ook eenvoudig zelf maken.

Wie de nieuwe material redesign van Drive gebruikt, ziet Priority als de standaard-startpagina. Je kan ook zelf in de instellingen duiken, en dat zo aanvinken. My Drive, dat traditioneel de startpagina was, verliest zo aan belang. Google laat nog optekenen dat de groepering van bestanden geen invloed heeft op de rechten die er mee gepaard gaan.

De nieuwe functie wordt momenteel uitgerold naar G Suite Basic, G Suite Business en G Suite Enterprise. In een volgende fase krijgen ook G Suite for Education, G Suite Enterprise for Education en G Suite for Nonprofits het Priority-blad met Workspaces.

(Beeld via 9to5Google)

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home