Google gaat gratis back-ups voor WhatsApp afvoeren

WhatsApp

Binnenkort tellen je back-ups van WhatsApp wel tegen de opslaglimiet van je Google Drive-account. Zit je Drive vol, dan moet je betalen.

Dankzij een overeenkomst tussen Google en WhatsApp kan je gratis back-ups maken van je berichten op Google Drive. Die back-ups nemen al snel enkele gigabytes aan opslagruimte in beslag, maar ze tellen niet mee tegen de limiet van je Drive-account. Daar komt binnenkort verandering in, ontdekte Webetainfo. Die website ontdekte bewijs in de code van WhatsApp voor nieuwe functionaliteit, zoals waarschuwingen wanneer er nog maar weinig ruimte vrij is voor een back-up.

Promotie van Google One

Wanneer de gratis back-ups verleden tijd zijn, is nog onduidelijk. Heel verrassend is de strategie niet. Google beloofde bij de lancering van Google Foto’s bijvoorbeeld dat je afbeeldingen niet tegen de limiet zouden meetellen, maar kwam daar vorig jaar ook op terug. De internetreus is een stuk gieriger met zijn cloudopslagruimte sinds de introductie van Google One. Dat is een abonnement dat begint aan 19,99 euro per jaar waarbij onder andere Drive-opslag zit inbegrepen. Door te snoeien in bestaande gratis functionaliteit hoopt Google om zijn abonnementsformule aantrekkelijker te maken.

Een gratis Drive-account is goed voor 15 GB. Zowel Gmail als Google Foto’s en binnenkort WhatsApp tellen tegen die limiet. Webateinfo lijkt uit de code die het analyseerde te deduceren dat Google nog wel een zeker quota voor WhatsApp-back-ups opzij wil zetten maar het is onduidelijk om hoeveel ruimte het gaat en hoe die zich verhoudt tot de 15 GB.

Potentieel vervelend

De beperking is vervelend voor gebruikers die van smartphone willen wisselen zonder hun WhatsApp-berichten te verliezen. Momenteel biedt WhatsApp voor Android enkel een back-up-mogelijkheid via Google Drive. De nieuwe beperkingen zouden wel gepaard gaan met extra functies waarmee je eenvoudiger kan bepalen welk type berichten je wil back-uppen en welk niet. Hopelijk komt WhatsApp binnenkort met ondersteuning voor meer opslagdiensten, zodat niemand verplicht wordt om Google te betalen.

De geruchten voor de aanpassingen komen er op een moment dat WhatsApp een grote push wil maken om nieuwe gebruikers aan te spreken. In Europa is de berichtendienst de standaard, maar dat is in de VS anders. Daar is het marktaandeel van Apple en iMessage een stuk groter en geniet ook Facebook Messenger meer populariteit. WhatsApp zou onder andere aan een applicatie voor de iPad werken om nieuwe mensen te overtuigen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home