GitHub blokkeert diensten voor ontwikkelaars in sanctielanden VS

Ontwikkelaars actief in landen die buiten de gratie van de VS vallen, krijgen nog slechts erg beperkte toegang tot GitHub.

GitHub blokkeert sinds kort de accounts van individuele ontwikkelaars in landen waar de VS sancties tegen oplegt. Het gaat om onder andere de Krim-regio van Oekraïne, Iran, Syrië, Cuba en natuurlijk Noord-Korea. Voor die laatste twee gaat het vermoedelijk om een non-issue gezien de beperkte (of onbestaande) internettoegang, maar zeker de Krim en Iran zijn wel degelijk een thuis voor ontwikkelaars die eigen projecten hosten op GitHub.

Account geblokkeerd

Zo werd het account van de 21-jarige Anatoliy Kashkin pas afgesloten. Kashkin is een Russisch burger woonachtig in de Krim, en ontwikkelt van daaruit GameHub. Dat is een relatief populaire tool waarmee spellen van verschillende online winkels te openen zijn vanuit één interface. GameHub heeft een gevolg op GitHub, maar Kashkin mag zijn repository er nu zelf niet meer hosten.

ZDNet rapporteert gelijkaardige bevindingen vanuit Iran, waar ontwikkelaars hun accounts ook zien geblokkeerd worden. GitHub blokkeert de accounts omdat het in lijn wil zijn met Amerikaanse handelsrestricties tegenover de landen waar de ontwikkelaars wonen. Gebruik maken van de online dienst valt onder de regels, al kunnen getroffen ontwikkelaars volgens GitHub zelf we gebruik maken van een (betaald) on premise-alternatief. Dat is gericht op enterprise-gebruikers en vreemd genoeg niet onderhevig aan de sancties, hoewel het GitHub wel geld op brengt.

Amerikaanse censuur

De censuur van de private ontwikkelaars illustreert vooral de macht van Amerikaanse overheid en Amerikaanse bedrijven over cruciale diensten op het internet. GitHub is een standaard. Code zelf ergens anders hosten biedt voor de ontwikkelaars geen soelaas, omdat het net de community is die meerwaarde biedt. Gitlab biedt geen alternatief aangezien het ook hoofdkwartier houdt in de VS en in principe onderhevig is aan dezelfde handelsrestricties.

De zet toont verder aan hoe gesegmenteerd het internet vandaag al is. Landsgrenzen hebben hun weg naar de digitale wereld gevonden waardoor internationale politiek plots een voelbare impact krijgt.

Gerelateerd: Gratis GitHub-gebruikers krijgen ongelimiteerde private repositories

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home