Cisco toont Webex Hologram: vergader met 3D-collega’s

Cisco combineert AR-brillen met complexe camera’s voor Webex Hologram. De oplossing zet je in de kamer met een 3D-versie van je collega, waarna je kan samenwerken rond virtuele modellen.

Op zijn digitale WebexOne-evenement toont Cisco Webex Hologram. Dat is een nieuwe futuristisch ogende oplossing om mensen op verschillende locaties op een interactieve manier bij elkaar te brengen. Webex Hologram combineert AR-brillen met wat op een geavanceerde webcam met meerdere camera’s lijkt. De oplossing moet een fotorealistische 3D-representatie van een gesprekspartner tevoorschijn toveren, zodat het lijkt alsof je samen rond dezelfde tafel zit.

Het resultaat is volgens Cisco veen aantrekkelijker dan een avatar. Daarmee gaat Cisco een stuk verder dan andere oplossingen die we al zagen, waarbij mensen in een virtuele ruimte samenwerken met meer cartooneske avatars van hun collega’s. De keerzijde van die fotorealistische ervaring is natuurlijk dat de gesprekspartners een AR-bril op het hoofd hebben. Die kan je niet zomaar wegtoveren met het hologram.

Samen werken rond 3D-modellen

Verder wil Cisco de deelnemers helpen om complexe zaken te bespreken. Daartoe kunnen ze digitale content zoals 3D-modellen delen. Denk aan prototypes getekend in CAD-software. Cisco volgt hiermee de visie van Microsoft, dat met de Hololens al toonde hoe collega’s samen aan een 3D-model kunnen werken. het grootste verschil bij de implementatie van Cisco is dat je niet in dezelfde kamer hoeft te staan.

De oplossing is hardware-agnostisch. Cisco wil ze niet koppelen aan een specifiek stuk hardware, maar hoopt Webex Hologram uit te rollen naar de belangrijkste bestaande AR-brillen. In een demo zien we de Microsoft Hololens maar ook de Magic Leap terugkomen. Het lijkt erop dat de AR-meetings gecombineerd kunnen worden met meer traditionele vormen van videovergaderen.

Webex Hologram wordt momenteel al als gesloten bèta bij een handvol klanten getest. Cisco wil Hologram toevoegen aan de Webex Suite, zodat werknemers in de nabije toekomst relatief eenvoudig AR-meetings kunnen opstarten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home