Chromebooks krijgen functie om webcam en microfoon uit te schakelen

ChromeOS privacy webcam microfoon

De nieuwe instelling in ChromeOS geeft Chromebooks meer privacy-opties. Belangrijk detail: het gaat om een software-instelling.

Google voegt een instelling toe over het hele ChromeOS-systeem dat toegang tot microfoon en webcam blokkeert. Zo kunnen alle apps en websites geen toegang krijgen tot beide bronnen. De nieuwe privacy-optie blokkeert alles, vergelijkbaar met een fysieke schakelaar, zodat zelfs toepassingen zoals Google Meet, Zoom of Microsoft Teams geen toegang krijgen.

lees ook

Hoe schakel je de webcam van je laptop uit?

Het spreekt voor zich dat het om een softwaretoepassing gaat, en geen hardware-optie. Dat laatste geniet nog altijd de voorkeur om zeker te zijn dat je privacy niet wordt geschonden, maar dat vereist een fysieke aanpassing aan de Chromebook. Fabrikanten bieden dat vandaag nog veel te weinig aan, wat mogelijk in de toekomst nog minder zal gebeuren met deze softwarefunctie.

De beste oplossing is nog altijd een fysiek klepje voor je webcam. De microfoons afsluiten is moeilijker om fysiek te regelen als de fabrikant daar niets voorziet. Bij toestellen waar de fabrikant niets voorziet, juichen we de nieuwe functie van Google toe.

Deze nieuwe privacy-functie wordt later dit jaar in een software-update uitgerold naar alle gebruikers. Eens de update er is, kunnen gebruikers via Instellingen, Security en Privacy toegang krijgen tot de nieuwe Privacycontrole-sectie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home