Brave-browser omarmt gedecentraliseerd IPFS-protocol

Brave integreert het IPFS-protocol. Dat alternatief voor HTTPS is de bouwsteen van een gedecentraliseerd internet.

De recentste versie van de Brave-browser ondersteunt het InterPlanetary File System (IPFS). IPFS is een alternatieve standaard voor HTTP(S). HTTP verwacht dat een browser data haalt bij een centrale server. Zo werkt het internet vandaag: content staat op één centrale locatie gehost en daar maakt de browser verbinding mee. Content Delivery-networks plaatsen gegevens soms dichter bij de eindgebruiker, maar de data origineren op een centrale plaats.

Gedecentraliseerde aanpak

Dat geeft een handvol bedrijven en instanties heel veel controle over het net. De online censuur van Turkijke en China wordt bijvoorbeeld deels mogelijk gemaakt door de gecentraliseerde aard van het internet. IPFS moet daar een oplossing toe bieden. Je kan het protocol nog het best vergelijken met Torrents. Sites worden niet gehost op een centrale plaats, maar zijn terug te vinden op tal van verschillende gedistribueerde nodes.

Die aanpak maakt het net in principe resistenter, aangezien een webpagina op verschillende plaatsen staat. Het zorgt ook voor een hogere snelheid, aangezien de browser relevante content van verschillende plaatsen tegelijkertijd kan laden. IPFS kan zo ook een oplossing bieden voor scenario’s waarbij bepaalde delen van de internet-infrastructuur beschadigd raken.

Vrijer internet

Voor de eindgebruiker is er weinig verschil: je typt een adres dat met IPFS begint in de plaats van HTTPS, en de software gaat opzoek naar de pagina net zoals bij de bestaande standaard. Brave heeft 24 miljoen maandelijkse actieve gebruikers, waardoor de integratie van IPFS de standaard een stap dichter bij het brede publiek brengt. De standaard kadert in een opkomende roep om een terugkeer naar een vrijer internet, dat minder in handen is van enkele enorme bedrijven. Ook Tim Berners Lee, mede-uitvinder van het net, heeft daar enkele ideeën voor.

lees ook

Hoe Tim Berners-Lee het internet wil redden

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home