Belgisch presentatieplatform MindXpres maakt einde aan lineaire navigatie

Een onderzoeker van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een nieuw web-based presentatieplatform genaamd MindXpres ontwikkeld. De software is dynamischer en interactiever dan bestaande toepassingen, zoals Microsoft PowerPoint, Prezi of Google Slides.

MindXpres maakt het mogelijk om tijdens een presentatie vlot over te gaan naar andere slides, die pas later in de presentatie voorzien zijn. Bovendien kunnen er in MindXpres dynamische diagrammen gemaakt worden. Deze kun je tijdens de presentatie aanpassen door bepaalde parameters aan of uit te zetten, aldus DataNews.

‘Presentatietools zijn niet mee geëvolueerd’

De onderzoeker, Reinout Roels, wil met het nieuwe web-based presentatieplatform komaf maken met oude ideeën over presenteren. “Het grootste probleem van bestaande tools is dat ze vertrekken van oude ideeën over presenteren: we starten bij het begin, lopen alles door en landen dan. Maar iedereen die al eens presenteerde, weet dat het zo niet werkt”, vertelt Roels aan DataNews.

“Soms is het belangrijk om terug te gaan naar een eerder punt, of je wil bij een video even inzoomen op iets. Ook kan het zijn dat iemand graag een update wil zien van de grafiek met een andere parameter om te kunnen vergelijken. Of je krijgt een onverwachte vraag. Dat kan vandaag wel, maar het is bijzonder omslachtig. Bovendien zijn de mogelijkheden van presentatietools niet mee geëvolueerd met de technologie.”

Tekortkomingen klassieke presentatietools

Hij analyseerde meer dan 12.000 PowerPoint-documenten en voerde een uitgebreide literatuurstudie en bevraging uit. Op basis daarvan lijstte hij de voornaamste tekortkomingen van klassieke presentatietools op: de statische inhoud van presentaties, de lineaire navigatie tussen slides en onder meer de lage gebruiksvriendelijkheid. 

MindXpres maakt op basis van de inhoud die op de slide staat automatische lay-outsuggesties. Ook is het mogelijk markeringen aan te brengen bij video’s en wordt elke aangemaakte slide opgeslagen in een database. Op het moment dat de auteur een wijziging aan een bepaalde tekst of andere inhoud aanbrengt, wordt die vanzelf aangepast in alle presentaties waar die aanwezig is.

Interactie publiek

Verder moet MindXpres meer interactie creëren tussen de presentator en zijn toehoorders. Het publiek kan tijdens een presentatie makkelijker deelnemen aan een quiz of een poll. De resultaten worden automatisch opgeslagen in de presentatie. Bovendien kunnen de slides gelijktijdig afgespeeld worden op de (mobiele) apparaten van het publiek en is het mogelijk om vlotter notities te nemen in de presentatie.

Plug-ins

Met een speciaal ontwikkelde feature en bijbehorende plug-in kan het publiek digitaal vragen stellen aan de presentator. De presentatie kan, gezien het platform web-based is, eenvoudig gedeeld worden en is deze zowel on- als offline beschikbaar. MindXpres bevindt zich nog in de fase van een onderzoeksproject. Wel wordt er al gekeken naar opportuniteiten om het platform te commercialiseren en of er een spin-off kan worden opgericht.

Lees ook: Belgen op MWC: Wooclap maakt presentaties interactief

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home