Belgisch eHealth-platform en sociale zekerheid winnen Europese IT-prijs

De gezamenlijke kandidatuur van het Belgische eHealth-platform en de openbare instellingen van sociale zekerheid hebben de Europese Sharing & Reuse-award gewonnen, waarmee het hergebruik van digitale gegevens wordt bekroond.

Iedere twee jaar reikt het directoraat-generaal informatica van de Europese Commissie (DIGIT) de Sharing and Reuse Awards uit. Daarmee wil het DIGIT lidstaten aanzetten om overheidsdiensten efficiënt te laten samenwerken en data en IT te delen. Tijdens de Sharing and Reuse-conventie in de Roemeense hoofdstad Boekarest werd ons land met één van de vier prijzen bekroond.

API-aanpak

Concreet viel de gezamenlijke kandidatuur van het Belgische eHealth-platform en de openbare instellingen van sociale zekerheid in de smaak bij de jury. Het eHealth-platform werd gelauwerd als het samenwerkingsinitiatief met de grootste maatschappelijke impact in Europa. Het platform won de prijs omwille van “het levendige ecosysteem, de samenwerking met private partners, de hoge graad van adoptie door de sector en visie op de toekomst”.

 

 

Heel concreet houdt dat in dat de overheid inzet op een API-aanpak. “Er bestaat intussen een publieke catalogus van meer dan 70 herbruikbare componenten en diensten, die door tientallen overheidsinstellingen in ons land gebruikt en hergebruikt worden”, vertelt Karel Van Eeckhoutte, Business Analysis Lead en één van de bezielers van het hergebruik-programma bij Smals, de gemeenschappelijke ICT-organisatie van de Belgische sociale zekerheid.

Opensource

De Belgische inzending moest het opnemen tegen 68 inzendingen van verschillende lidstaten. Naast de bovenvermelde categorie werden er nog awards in die andere categorieën uitgereikt, waaronder meest innovatieve opensource-software. Daar haalde het OSLO²-platform van Informatie Vlaanderen het podium net niet met een verdienstelijke vierde plaats. OSLO² staat voor Open Standaarden voor Linkende Organisaties, en zet opnieuw in op interoperabiliteit. Techzine sprak eerder dit jaar nog met Barbara Van Den Haute, administrateur-generaal aan het hoofd van Informatie Vlaanderen, over openheid binnen de overheid, het schappen van digitale silo’s en het API-beleid.

De goede resultaten tonen aan dat ons land op goede weg is wat de ontwikkeling van een eengemaakte digitale overheid betreft. De visie vertaalt zich ook in de beschikbaarheid van data naar derden. Zo maakte Infrabel recent nog een heleboel data publiek voor ontwikkelaars.

Gerelateerd: API-beleid in Vlaanderen: ‘We willen de bol.com van de overheid zijn’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home