Apple start met RCS-ondersteuning: betere conversaties met Android

Apple stopt de RCS-standaard voor berichten in de bèta van iOS 18. Met de ondersteuning van RCS komt er een einde aan het onderscheid tussen conversaties tussen iPhones onderling, en tussen iOS en Android.

Met de bèta van iOS 18 integreert Apple eindelijk de RCS-standaard in zijn besturingssysteem. Daarmee komt er een einde aan de functionele benadeling van gesprekspartners die Android gebruiken in gesprekken via iMessage. De groene bubbel zou wel blijven bestaan.

Apple introduceerde in 2011 iMessage als een alternatief voor SMS. iMessage-berichten lopen via Apple zelf, en hebben veel meer mogelijkheden dan klassieke SMS’en. Wanneer iemand met een iPhone via iMessage converseert met een Android-gebruiker, dan verdwijnen die geavanceerde mogelijkheden. Om dat aan te geven, veranderen de tekstballonnetjes in het gesprek van blauw naar groen.

Kunstmatig inferieur

De groene ballonnetjes zijn voor iPhone-gebruikers het teken van inferieure communicatie. In de beginjaren van iMessage kon je daar weinig tegen inbrengen: wat Apple had gebouwd, was gewoon beter. Apple bleef echter halsstarrig vasthouden aan de SMS-standaard voor Android, ook met de opkomst van RCS (Rich Communication Services).

RCS is in essentie een upgrade voor SMS, die functies ondersteunt gelijkaardig aan iMessage. De standaard winde maar traag aan populariteit, maar is intussen wel de norm. In tegenstelling tot iMessage is RCS bovendien open. Apple kon met andere woorden al jaren de conversaties tussen iOS en Android binnen iMessage naar een hoger niveau tillen, maar koos ervoor dat niet te doen.

Antitrust

De praktijk kan op steeds meer kritiek rekenen. Zeker nu Apple het doelwit is van meerdere antitrust-onderzoeken, lijkt de kunstmatige downgrade van berichten tussen iOS en Android onhoudbaar. Apple probeert eventuele formele klachten nu voor te zijn, door RCS zelf te implementeren. Het groene ballonnetje zou wel blijven, maar minder beperkingen inhouden.

De verandering zal vooral impact hebben in de VS. Daar is de populariteit van de iPhone niet alleen groter, gebruikers sturen elkaar ook nog veel berichten via de netwerken van operatoren (en dus iMessage en SMS/RCS). In Europa zijn alternatieven zoals WhatsApp een stuk populairder.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home