OpenStack lanceert dertigste versie Dalmatian

openstack dalmatian

OpenStack heeft de dertigste versie van het opensource infrastructuurbeheerplatform vrijgegeven, genaamd Dalmatian. Het platform zet de deuren open voor bedrijven die VMware beu zijn.

De OpenStack-gemeenschap heeft de nieuwste versie van haar opensource cloudinfrastructuursoftware uitgebracht, genaamd OpenStack Dalmatian. Het is een feestelijke lancering, want Dalmatian is inmiddels al versie nummer dertig. 500 partijen staken de koppen bijeen om de software te verbeteren, van bedrijven die je zou verwachten genre Red Hat, de belangrijkste bijdrager, en Nvidia tot bedrijven die je minder met softwareontwikkeling associeert, zoals Walmart.

We moeten het anno 2024 eigenlijk bijna niet meer zeggen, maar de codewoorden van OpenStack Dalmatian zijn AI en beveiliging. Deze release biedt verbeteringen op het gebied van AI- en HPC-werkbelastingen, beveiliging en gebruikerservaring, en komt op een moment dat de vraag naar OpenStack sterk toeneemt.

Ironie

OpenStack Dalmatian moet ondersteuning bieden voor rekenintensieve taken, zoals AI- en HPC-workloads. Het platform introduceert daartoe een nieuwe gebruikersinterface Skyline, die verbeteringen voor het beheren van cloudomgevingen en valt volgens OpenStack al in de smaak bij gebruikers. De verbeteringen aan de beveiliging in de daartoe voorziene componenten Ironic en Neutron.

Ironic vereist bijvoorbeeld nu versleutelde reddingswachtwoorden en maakt firmware-updates op actieve knooppunten mogelijk. Dit helpt bij het toepassen van beveiligingspatches. Nova, een andere belangrijke OpenStack-component, ondersteunt nu virtuele Trusted Platform Modules (vTPM) en biedt meer opties voor beveiligde verbindingen.

Voor AI- en HPC-werkbelastingen introduceert Dalmatian verbeteringen in de ondersteuning van GPU-instanties en virtuele GPU’s. Hierdoor wordt het eenvoudiger om AI-systemen te trainen op hardwareversnellers, wat essentieel is voor bedrijven die zich richten op kunstmatige intelligentie en machine learning.

Toestroom vanuit VMware

OpenStack heeft de wind in de zeilen en moet Broadcom daarvoor bedanken. Klanten die de fratsen van het nieuwe moederbedrijf van VMware beu zijn, zoeken alternatieven en komen daarbij niet zelden uit bij OpenStack. Het platform groeit snel: de markt voor OpenStack wordt geschat op 22,81 miljard dollar in 2024 en zal naar verwachting groeien tot 91,44 miljard dollar tegen 2029.

OpenInfra Foundation, de organisatie die de ontwikkeling van OpenStack voorziet, is zelf verrast door het plotse succes. “Dat VMware voor een heropleving van OpenStack zou zorgen, had ik niet op mijn bingokaart voor 2024 staan. Broadcom heeft veel onzekerheid geïntroduceerd in de markt voor zakelijke IT”, zegt directeur Jonathan Bryce in een interview met TechCrunch.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.