Nokia bundelt krachten met AWS en Microsoft rond 5G

nokia

Nokia kondigt zowel een samenwerking met AWS als met Microsoft aan om zijn 5G aanbod te versterken. Door samen te werken met de grootste publieke cloud providers wil Nokia goede resultaten mogelijk maken voor zijn gebruikers en zijn capaciteiten uitbreiden op het gebied van 4G/5G-toepassingen. 

Het doel van de samenwerking tussen Nokia en AWS is om de mogelijkheden van beide bedrijven rond 5G en de cloud te verkennen. Daarnaast wil Nokia als onderdeel van de samenwerking zijn netwerkapparatuur beter koppelen aan het cloudaanbod van AWS. 

Het is de bedoeling dat de RAN van Nokia, Open RAN, Cloud RAN en edge oplossingen kunnen werken met AWS Outposts. Zo kunnen telecomoperatoren of bedrijven die een privaat 5G-netwerk draaien ook AWS gebruiken voor dat mobiele netwerk. Het wordt zo mogelijk om netwerkfuncties te koppelen aan een schaalbare cloud. 

Nokia en AWS gaan samenwerken op drie domeinen: 

  • Het onboarden en valideren van Nokia’s 5G vDU (virtualized distributed unit) op AWS Outposts met Amazon EKS
  • De implementatie van Nokia’s vCU (virtualized centralized unit) met AWS Outposts en AWS Local Zones op Amazon EKS
  • Een proof-of-concept voor een end-to-end oplossing van Nokia’s Cloud RAN en standalone core netwerk op AWS

Op dit moment komt er nog geen concreet commercieel aanbod voort uit de samenwerking. In deze fase gaat het vooral om het samen verkennen van de mogelijkheden. 

Als de grootste cloudaanbieder wil AWS graag meedoen in de gigantische markt die 5G gaat creëren. Voor Nokia is een aanbod dat 5G-technologie vlot laat integreren met cloudoplossingen vooral nuttig nieuwe toepassingen voor 5G naar de markt te brengen. 

Geen exclusieve samenwerking

Nokia gaat niet alleen samenwerken met AWS, maar sluit ook de handen ineen met Microsoft. Samen willen Nokia en Microsoft draadloze 4G en 5G-gebruikssituaties creëren voor enterprises. Het partnerschap combineert de vRAN technologieën van Nokia met de cloud-based diensten en het developer ecosysteem van Microsoft Azure. 

Microsoft Azure wordt de basis voor verdere ontwikkeling binnen Nokia. Nokia zal zijn Cloud RAN, Open RAN, Radio Access Controller (RIC) en multiple-access edge cloud (MEC) draaien bovenop Azure’s Private Edge Zone. 

Mogelijk breidt Nokia zijn samenwerking met Microsoft in de toekomst verder uit door zijn Nokia Airframe Open Edge server te hosten op Azure. Hierdoor kunnen organisaties hun 5G capaciteit verspreiden over het netwerk. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home