Microsoft verrijkt Azure IoT-suite met tal van nieuwe functies

cloud iot

Microsoft heeft zijn SaaS-oplossing voor het Internet of Things, Azure IoT, van enkele updates voorzien. De nieuwe functies moeten de customer journey vereenvoudigen en sterk beveiligde IoT-oplossingen leveren. 

Dit maakte Microsoft bekend tijdens het jaarlijkse IoT Solutions World Congress, dat deze week plaatsvindt in het Spaanse Barcelona. Er zijn dit jaar al zo’n 100 nieuwe functies toegevoegd aan de Azure IoT-suite, die een groei kende van zo’n 150 procent jaar op jaar, aldus Venturebeat

Dit keer zijn specifiek updates aangebracht in Azure IoT Central, Azure IoT Hub, Azure Maps, Azure Time Series Insights en Azure Sphere.

Investering IoT en intelligent edge

Afgelopen april liet Microsoft al weten dat het bedrijf van plan is de komende vier jaar 5 miljard dollar te investeren in IoT en de intelligent edge. Voor 2018 gaf de softwarereus al zo’n 1,5 miljard dollar aan deze innovatieve technologieën uit. Zo nam het bedrijf onder meer bedrijven over als  Express Logic, ontwikkelaar van een realtime besturingssysteem.

Een tactische zet, wetende dat Gartner verwacht dat er tegen 2020 meer dan 20 miljard met het internet verbonden apparaten zullen zijn en jaarlijks zo’n 9 miljard door microcontrollers aangedreven apparaten worden gebouwd en wereldwijd geïmplementeerd.

“We leven in een steeds meer verbonden wereld. Bij Microsoft streven we ernaar een vertrouwd, gebruiksvriendelijk platform te bieden, waarmee onze klanten en partners naadloze, slimme en veilige oplossingen kunnen bouwen. Dat ongeacht waar ze zich bevinden tijdens hun IoT-reis”, zegt Sam George, Azure IoT CVP bij Microsoft. 

Azure IoT Central

Met Azure IoT Central kunnen gebruikers snel IoT-apps inrichten en implementeren. Deze cloudservice is nu voorzien van meerdere updates waar beheerders profijt van hebben. Zo kunnen ze onder meer aangepaste gebruikersrollen definiëren voor verfijnde toegangscontrole tot gegevens, acties en configuraties. Ook kunnen ze een enkele app met meerdere tenants beheren, elk met hun eigen geïsoleerde gegevens, apparaten, gebruikers en rollen. 

Bovendien zorgen verbeterde API- en IoT Edge-ondersteuning weer voor de mogelijkheid om Azure IoT Central uit te breiden of te integreren met andere oplossingen.

Azure IoT Hub

Azure IoT Hub is een in 2016 gelanceerde cloudservice voor het registreren, beheren en communiceren met IoT-apparaten. Microsoft heeft deze service nu verrijkt met een tweetal nieuwe functies: IoT Hub message enrichment en integratie met Azure Event Grid, die beide eind november beschikbaar zullen zijn.

Met IoT Hub message enrichment wordt het mogelijk berichten met belangrijke informatie toe te voegen voordat ze worden verzonden. Azure Event Grid maakt het eenvoudiger om telemetriegegevens te verzenden naar Azure en services van derden.

Azure Maps 

Bij Azure Maps draait het om een verzameling geostatische diensten die kaartgegevens gebruiken om geografische context te bieden aan web- en mobiele apps. De service is nu nauwer geïntegreerd met de Power BI-service van Microsoft en het is bovendien beschikbaar voor klanten van de Amerikaanse Government Cloud.

Een samenwerking met Accuweather maakt het mogelijk om apps te voorzien van geospatiale weersinformatie (geografische informatie) om weergebaseerde routing, gerichte marketing en operationele optimalisatiescenario’s mogelijk te maken. 

Azure Time Series Insights 

Deze service biedt een volledig beheerde analyse-, opslag- en visualisatieservice voor het verkennen en analyseren van miljarden IoT-events en is nu voorzien van een reeks aan nieuwe opslag- en analysefuncties. Zo is er onder meer ondersteuning voor multilayer-opslag, die toegang geeft tot zowel veelgebruikte gegevens als weinig gebruikte historische gegevens. 

Voor wat betreft de koude data, worden de historische gegevens opgeslagen in zowel Azure Storage-accounts als in het opensource Apache Parquet-formaat. Op deze manier worden voorspellende analyses, machine learning en andere aangepaste berekeningen mogelijk gemaakt met behulp van Spark, Databricks, Jupyter en andere data science toolsets. Bovendien biedt Azure Time Series Insights uitgebreide query-API’s en is de service voorzien van een nieuwe connector voor Power BI. Gebruikers kunnen hiermee vragen uit Time Series Insights in Power BI beantwoorden voor een meer uniforme weergave.

Verder wordt het op Linux gebaseerde besturingssysteem van Microsoft, Azure Sphere, in februari 2020 algemeen beschikbaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home