Microsofts cloud-afdeling, waaronder Azure gebundeld zit, brengt voor het eerst meer geld in het laadje dan de andere departementen van de softwarespecialist.
Microsoft splitst zijn business sinds 2015 op in drie takken: ‘Intelligent cloud’ waaronder Azure maar bijvoorbeeld ook Windows Server vallen, ‘More personal computing’, wat een ietwat vreemde verzamelnaam is voor alles Windows maar ook Bing, gaming en de Surface-lijn van toestellen, en tot slot ‘Productivity and Business’, waaronder alles wat met Office te maken heeft leeft.
Cloud piekt
Voor het eerst brengt de Intelligent cloud-tak meer geld binnen dan de andere twee afdelingen. In het laatste kwartaal van Microsofts fiscaal jaar 2019 was Intelligent Cloud goed voor een omzet van 11,4 miljard dollar. More personal computing moest het stellen met 11,3 milard dollar, Productivity and business processes met 11 miljard dollar. De cijfers illustreren enerzijds hoe belangrijk cloud wordt maar geven anderzijds ook aan dat het wel snor zit met de verdeling binnen Microsoft in termen van financieel belang.
Hoeveel van de omzet te danken is aan Azure, is onduidelijk. Microsoft deelt die cijfers niet afzonderlijk maar communiceert wel een omzetcijfer voor wat het ‘Commercial cloud’ noemt. Daaronder verstaat de softwarebouwer alles dat met Azure of Office 365 te maken heeft. De combinatie van die twee producten was goed voor 11 miljard dollar. Dat is 39 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Windows stijgt sneller
Zonder specifieke cijfers te delen geeft Microsoft wel nog mee dat de omzet voor Azure met 64 procent is gestegen. Vergeleken met vorig jaar is dat een daling, toen groeide Azure nog met 73 procent. Microsoft laat weten dat een daling van de relatieve groei te verwachten is: hoe groter de gebruiksbasis van het cloudaanbod wordt, hoe kleiner een stijging met een vaste hoeveelheid nieuwe klanten doorweegt.
Waar de groei van Azure taant in procentpunten, neemt die van Windows dan wel toe. Onder impuls van de dreigende afloop van ondersteuning voor Windows 7 maken veel organisaties eindelijk de transitie naar Windows 10 Pro. Dat zorgt voor een omzetstijging van zeven procent in dat segment. Het is de eerste keer dat Microsoft aangeeft dat het einde van de ondersteuning een invloed heeft op de cijfers. Vermoedelijk gaat het dus om een piek die naarmate de deadline nadert opnieuw zal afvlakken, en niet om structurele groei. In tegendeel: aangezien Windows 10 de laatste versie van Windows ooit moet zijn, is het in theorie de laatste keer dat Microsoft kan genieten van een gedwongen migratie naar een nieuw OS omwille van het einde van ondersteuning.