Libra van Facebook zal niet zoveel energie vereisen als Bitcoin

Libra, de nieuwe cryptomunt van Facebook, zal een kleinere ecologische voetafdruk hebben dan bitcoin of andere munten. Door niet 100 procent gedecentraliseerd te werken, is er veel minder energie nodig.

Door zijn gedecentraliseerde aard verbruikt bitcoin enorm veel energie. Heel wat mensen gaan daarin in competitie met elkaar om een bitcoinmunt te houden. De bijhorende complexe berekeningen vragen heel wat rekenkracht en bijhorend energieverbruik. Volgens onderzoekers verbruikt bitcoin ongeveer evenveel energie als heel Ierland.

Libra, de cryptomunt van Facebook, zal efficiënter te werk gaan. Het design van de munt is meer gecentraliseerd dan bitcoin, wat automatisch minder energie vraagt. Enkel een aantal vertrouwde leden van de Libra Association, een centrale hub voor de munt, kunnen Libra aanmaken.

Klassieke datacenters

Ulrich Gallersdörfer, onderzoeker aan de Technical University of Munich, laat aan The Verge weten dat de energiewinst immens zal zijn vergeleken met bitcoin. “Libra gebruikt een algoritme dat bepaalt hoeveel units van een cryptomunt elk bedrijf krijgt. Dat gaat gekoppeld met de grootte van het bedrijf.”

Volgens Gallersdörfer moeten er nog steeds heel wat berekeningen gebeuren, maar die zijn lang niet zo ingewikkeld vergeleken met het klassieke minen van cryptomunten zoals bitcoin. Libra moet in klassieke datacenters worden berekend, wat automatisch efficiënter is dan alle mining systemen van bitcoin.

“Facebook of andere bedrijven zullen servers moeten opstellen, inclusief bijhorende software, om transacties te valideren”, zegt Gallersdörfer. “Dat is echter niet heel verschillend van klassieke diensten die Facebook of WhatsApp allemaal al vereisen.”

Libra is nog niet live, wat betekent dat we moeilijk kunnen inschatten hoeveel rekenkracht er nodig zal zijn. De populariteit van de munt bepaalt ook hoeveel datacenters nodig zullen zijn bij de vertrouwde leden van de Libra Association.

Gerelateerd: Facebook introduceert cryptomunt Libra

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home