Kubernetes vormt de basis voor toekomstige 5G-infrastructuur

5G

De toekomstige 5G-infrastructuur gaat draaien op Kubernetes. Telecombedrijven zijn al enige tijd bezig met het container-orkestratiesysteem. AT&T investeerde onlangs in een meerjarige overeenkomst met Mirantis om Kubernetes en OpenStack te gebruiken als basis voor de 5G-uitrol.

Volgens ZDnet vertrouwt AT&T niet op open-source leveranciers voor zijn toekomstige 5G-infrastructuur en stopte het onlangs zelf met het sleutelen aan Kubernetes. Bovendien werd al eerder duidelijk tijdens de Open Infrastructure Summit in Denver, dat naarmate 5G uitrolt, het op Kubernetes zal draaien.

Geen alternatief

“Er is niet echt een alternatief. VMware zou een alternatief kunnen zijn, maar we hebben de beoordelingen gedaan en VMware biedt niet alles wat we nodig hebben”, zegt Ryan Van Wyk, associate vice president of network cloud software engineering bij AT&T. In deze zou het gaan om Virtual Network Functions. Iets dat Mirantis volgens mede-oprichter Boris Renski wel biedt in de zin van Virtualised Evolved Packet Core, Radio Access Network en backhaul. Bovendien kan AT&T ook gebruik maken van traffic shaping-services, tracken van klantgebruik, smart voicemail, videostreaming en consumentgerichte services.

Volgens ZDnet bedoelt Renski hier te zeggen, dat AT&T zijn spel verandert van het gebruik van grote dozen van bestaande hardwareleveranciers, naar het bouwen van een eigen infrastructuur. Het gaat dan om een infrastructuur op basis van open-source software en standaarden. 

Airship

Naast Mirantis zou het telecombedrijf ook samenwerken met Intel en SK Telecom op het gebied van Airship. Dat is een hybride combinatie van de OpenStack-cloud en Kubernetes. ”Airship stelt cloudoperators in staat sites te beheren vanaf hun oprichting tot kleine updates. Dit kan via configuratiewijzigingen tot aan grote upgrades, zoals OpenStack-upgrades. Iets dat allemaal te realiseren is via een uniform, volledig gecontaineriseerd cloud native platform”, aldus Van Wyck.

De hybride combinatie wordt door Arpit Joshipura, algemeen directeur van Networking, Edge en IoT van de Linux Foundation, gezien als een evolutionaire stap. “We kijken ernaar uit om van het hybride model over te schakelen naar waar je CNF’s schrijft. Op Kubernetes zet je ze dan naast elkaar met bare-metal en OpenStack”, aldus Joshipura.

‘Kubernetes zijn een minder resource-intensief alternatief’

Wojciech Leja, product manager at AVSystem, denkt zelfs een stap verder: “Kubernetes zijn een minder ‘resource-intensief’ alternatief voor virtuele machines. Het maakt het gebruik van de beste kenmerken van op containers gebaseerde oplossingen mogelijk. Denk dan aan snelle implementatie en het gemakkelijk aanbrengen van wijzigingen. Bovendien is de impact op ‘cost of ownership’ minder voor wat betreft het eigendom op resources met de beste functies, zoals eerder waargenomen bij ‘bare metal’-implementaties. Dit resulteert in lichte, uiterst beschikbare en veilige implementaties. Iets wat kan worden bewerkstelligd, mits goed voorbereid, op een consistente en geautomatiseerde manier. Geheel onafhankelijk van de daadwerkelijke teruggegeven service.” 

Stimulans

De enorme infrastructuurinvesteringen die worden gedaan door telecomproviders die 5G en CBRS draadloos uitrollen, stimlueren de overstap naar Kubernetes. Althans, dat beweert Jacob Smith, mede-oprichter van Packet. “Met honderdduizenden locaties, die nodig zijn om low-latency en kosteneffectieve operaties aan te sturen, is de aantrekkingskracht van zeer goed inzetbare en draagbare op Kubernetes gebaseerde infrastructuur moeilijk te weerstaan.”

 

Lees ook: Kubernetes: wat is het en waarom verovert het in snel tempo de wereld?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home