IBM zal 20-qubit kwantumcomputer aan de cloud toevoegen

IBM is van plan om tegen het einde van het jaar een 20-qubit kwantumcomputer als een cloud-gebaseerde dienst aan te bieden, laat het bedrijf weten. Organisaties kunnen zo van de kracht van de super-processoren gebruikmaken zonder te investeren in hardware.

Klanten zijn in staat om de machine in te zetten voor het verwerken van kwantumalgoritmes in slechts 90 microseconden. Eén microseconde is een miljoenste van een seconde, om de snelheid maar eens wat extra duiding te geven. Daarnaast is er al een volgende ontwikkeling om naar uit te kijken. Bib Blue heeft namelijk ook een volledig operationele prototype 50-qubit processor gemaakt.

Die variant is weliswaar nog niet beschikbaar voor release, maar het bedrijf heeft al laten weten dat de machine in de volgende generatie IBM Q aanwezig is. Dario Gil, vice president AI en IBM Q bij IBM Research, geeft aan dat het altijd gaat om het maken van technologie met het potentieel om waarde voor zijn klanten en de wereld te creëren.

Ontwikkeling

Een aantal jaar geleden was het nog niet mogelijk om werkende kwantumsystemen op een dergelijke manier te realiseren, legt Gil uit. Tegenwoordig is het wel mogelijk om IBM-processoren tot 50-qubits te schalen vanwege de vooruitgang in wetenschap en techniek. De laatst ontwikkelingen tonen volgens Gil dat er middelen beschikbaar komen voor hulp bij het aanpakken van problemen buiten het bereik van traditionele machines.

Hoewel de aangekondigde prestatie mooi is, zal Big Blue de komende twaalf maanden niet stil zitten. De engineers en datawetenschappers zullen doorgaan met de ontwikkeling van devices, waaronder het verbeteren van kwaliteit en connectiviteit en het verminderen van fouten, zodat er geavanceerdere kwantumalgoritmes gerealiseerd kunnen worden.

De afgelopen dagen zijn er overigens veel ontwikkelingen rondom IBM. Zo zagen we eerder bijvoorbeeld dat Big Blue met een upgrade voor zijn Europese clouddatacenter komt ter voorbereiding op GDPR en dat het één van de bedrijven met een gecertificeerde Kubernetes standaard is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home