Hybride cloud wint aan tractie volgens IBM

cloud hybrid multi

Onderzoek van IBM wijst uit dat slechts een kleine minderheid van de organisaties wereldwijd op een enkele cloudprovider vertrouwt. De meerderheid kiest voor een hybride model.

De pandemie heeft de adoptie van een hybride cloudmodel drastisch versneld. Dat blijkt uit onderzoek van IBM bij 7.200 leidinggevenden over 28 sectoren in 47 landen. Slechts drie procent van de respondenten vertrouwt nog op een enkele private of publieke cloud. Dat aantal lag in 2019 nog op 29 procent. In bepaalde sectoren zoals de maakindustrie en telecom kiest 99 procent zelfs voor een hybride model.

Angst voor lock-in

Vendor lock-in is de grootste motivator voor de spreiding van workloads. 69 procent van de bevraagden ziet lock-in als een probleem. Intussen gebruikt 59 procent een mix van publieke en private clouds. Dat ultieme hybride model zorgt ervoor dat workloads overal kunnen draaien. Ook dat cijfer stijgt zienderogen: in 2019 omarmde nog maar 44 procent een dergelijk model.

De bevindingen van IBM liggen in lijn met wat de rest van de markt zegt. Organisaties zijn alsmaar minder geneigd om al hun eieren in één mand te leggen. Bovendien lijkt de hype rond cloud first stilaan doorprikt. Bedrijven willen workloads op de meest optimale plek draaien, en dat resulteert al vaak in een mix van private en publieke cloud. Wie dat model met een degelijke infrastructuurlaag omarmt, bouwt automatisch de flexibiliteit in om ook in het publieke luik meerdere providers te kiezen.

Groeiplan

Voor IBM is een hybride multicloudtoekomst bovendien belangrijk. De cloudmarkt wordt gedomineerd door AWS, Microsoft Azure en GCP. Een multicloud-realiteit laat IBM toe om binnen te raken bij bedrijven die al klant zijn bij één van de drie grote concurrenten. Die strategie wordt enthousiast omarmt door Oracle, dat dezelfde toekomstvisie heeft als IBM betreffende hybride multicloud en graag de tweede cloudprovider van organisaties wil zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home