Google NotebookLM kan opzoekwerk verrichten

notebooklm

Google breidt de vaardigheden van NotebookLM uit. De AI-onderzoeksassistent is niet meer beperkt tot de bronnen die je het aanreikt, maar kan zelf op zoek gaan naar informatie.

Google kondigt een nieuwe functie aan voor NotebookLM, de AI-assistent die gratis te gebruiken is met een Google-account. NotebookLM kan voortaan bronnen opzoeken op het internet. Tot voordien bleef NotebookLM beperkt tot bronnen die je ermee deelde. Dat konden evengoed weblinks zijn, maar NotebookLM ging daar geen bijkomend opzoekwerk bij verrichten.

De nieuwe opzoekfunctie zit verstopt achter de knop Bronnen ontdekken, en kan je zowel in nieuwe als bestaande notebooks gebruiken. Klik in het tabblad Bronnen op de Ontdekken-knop en beschrijf in een paar woorden waar je in geïnteresseerd bent. NotebookLM doet vervolgens een paar suggesties die je kan toevoegen aan je notebook om verder te analyseren.

Bronnen ontdekken

Met de knop Ik voel me nieuwsgiering kan je NotebookLM over een willekeurig onderwerp op zoek laten gaan, zoals over plantensap in onderstaande willekeurig gegeneerd voorbeeld. NotebookLM zoekt zoveel mogelijk naar bronnen in je voorkeurstaal. Kan een bron niet geïmporteerd, dan is de URL niet geldig of heeft de webbeheerder aangegeven dan de content niet gevoed mag worden aan AI-modellen.

notebooklm
NotebookLM schuimt het internet af op zoek naar relevante bronnen.

Hopelijk doet NotebookLM wel beter opzoekwerk dan de AI Overview-functie van Google Search. Die liet zich opmerken met vreemde antwoorden, zoals het advies om stenen te eten of lijm op je pizza te doen. De technologie is beperkt tot bronnen die beschikbaar zijn op het internet, en op sommige vragen bestaan online nog geen goede antwoorden. Heb je twijfels bij de bronnen die NotebookLM voorstelt, doe je beter je eigen opzoekwerk.

lees ook

‘AI-zoekmachines baseren zich in 60 procent van de gevallen op onjuiste bronnen’

Met NotebookLM kan je efficiënt onderzoek verrichten naar een bepaald ontwerp. Je kan onder andere rapporten in PDF-bestand of presentaties laten doorpluizen door de AI-tool. NotebookLM maakt op basis van de bronnen die je ermee deelt samenvattingen, tijdlijnen of zelfs interactieve podcasts. De gratis versie is beperkt tot vijftig bronnen, voor de betalende versie is de limiet hoger.