Google lanceert soevereine clouddienst samen met Proximus

google cloud

In navolging van Microsoft introduceert ook Google een soevereine clouddienst in ons land. Partner van dienst is ook nu Proximus.

Proximus gaat in zee met Google voor de aanbieding van een soevereine clouddienst in ons land. De provider sloot een overeenkomst met Google Cloud om voor zeker vijf jaar Google Distributed Cloud Hosted aan te bieden. De samenwerking brengt de functionaliteit van Google Cloud naar infrastructuur die is losgekoppeld van het Amerikaanse bedrijf.

lees ook

Cisco: ‘Wij kunnen zelf geen soevereine cloud bouwen’

Zoals we eerder aanhaalden is het per definitie onmogelijk voor een Amerikaanse bedrijf om zonder lokale partner een echt soevereine clouddienst aan te bieden. De soevereiniteit in deze context garandeert immers dat er geen manier is dat een externe overheid toegang krijgt tot de data in de cloud, en Amerikaanse cloudproviders zijn onderhevig aan verregaande wetgeving uit de VS die hen kan verplichten toch toegang te verschaffen. De enige manier om wel soevereine clouddiensten aan te bieden, is om de functionaliteit van de cloud in een samenwerking uit te besteden aan een partner zoals Proximus.

Google Cloud zonder Google Cloud

De provider zal nu gedeconnecteerde oplossingen aanbieden waarbij functies, oplossingen en tools gekend van Google Cloud beschikbaar zijn vanuit een lokaal datacenter, zonder dat daar connectie met de Google Cloud voor nodig is. Ook het beheer gebeurt door Proximus, zodat klanten gevrijwaard zijn van enige vorm van externe inmenging.

Google en Proximus richten zich met het aanbod vooral op overheden en sterk gereguleerde Europese ondernemingen met gevoelige data. Proximus brengt Google Distributed Cloud Hosted niet alleenin ons land aan de man, maar ook in Luxemburg. Daarvoor gaat Proximus in zee met overheidsbedrijf LuxConnect.

Lokaal datacenter

In essentie betekent een soevereine cloud in deze context dat je als klant niet écht in zee gaat met een hyperscaler, maar kiest voor de diensten van een lokaal datacenter. Dankzij de samenwerking zijn die diensten de facto dezelfde als diegene die je in de publieke cloud kan terugvinden.

lees ook

Microsoft lanceert soevereine clouddienst in samenwerking met Proximus

Proximus werpt zich stilaan op als specialist voor soevereiniteit in de cloud. In de zomer van vorig jaar kondigde de provider immers een eerste aanbod aan in samenwerking met Microsoft. De Azure-gebaseerde Cloud for Sovereignty volgt exact hetzelfde principe.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home