Google gaat de strijd aan met Oracle en AWS met de lancering van AlloyDB voor kritieke workloads

AlloyDB is een nieuwe, volledig beheerde PostgreSQL-compatibele relationele databasedienst voor top-tier workloads.

Tijdens Google I/O kondigt de zoekgigant AlloyDB aan, een dienst die op opensource PostgreSQL wordt gebouwd voor database management. Google voegt er met zijn eigen cloud de nodige rekenkracht en opslag aan toe alsook een heleboel AI- en analyticsdiensten.

In een blogpost wijst Google erop dat AlloyDB gevoed wordt door een intelligente, database-geoptimaliseerde opslagdienst. Hiermee kan het naadloos opschalen met voorspelbare prestaties. De integratie van AI en ML, analytische versnellingen en automatisch opdelen van data maakt van AlloyDB de ideale bondgenoot voor elke kritieke workload.

AlloyDB is volledig compatibel met PostgreSQL 14, de meest recente versie van het opensourceproject. Dit betekent dat klanten hun bestaande PostgreSQL-applicaties eenvoudig naar de cloud kunnen brengen zonder enige codewijziging. Dat gebruiksgemak is belangrijk volgens Google omdat veel organisaties vandaag het lift-and-shift-principe hanteren.

Stevige snelheidsboost

Tot slot laat Google niet na om de spierballen te rollen rond de nieuwe dienst. Het claimt dat AlloyDB vier keer sneller werkt dan standaard PostgreSQL op vlak van transactionele workloads en twee keer sneller dan concurrent AWS met zijn Aurora databasedienst. Die boost in prestaties wordt mogelijk gemaakt door meerdere lagen aan caching toe te voegen, automatisch gerangschikt binnen workloadpatronen. De sterkste claim: AlloyDB zou tot 100 keer sneller analytische queries opleveren vergeleken met standaard PostgreSQL.

Database patching, back-ups en schaalbaarheid wordt automatisch beheerd door het autopilot-systeem van AlloyDB. De databasedienst is vandaag beschikbaar in publieke preview en wordt in de tweede jaarhelft algemeen beschikbaar gesteld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home