In zijn nieuwste ‘Magic Quadrant’-rapport over Cloud Infrastructure en Platform Services beoordeelt Gartner zeven verschillende hyperscale cloud providers. Volgens Gartner zijn er momenteel drie leiders als het gaat om de cloud: AWS, Microsoft en Google. Daarnaast omschrijft Gartner in zijn rapport ook een aantal ‘kleinere’ aanbieders, namelijk Alibaba, Oracle, IBM en Tencent.
AWS scoort volgens Gartner nog steeds het best als cloud-aanbieder. HEt analysebureau beschrijft Amazon’s cloud als “een sterke performer in de meeste gebruikssituaties van Gartner”. Dit is tevens een van de argumenten die AWS aanhaalde in zijn klaagschrift over het niet winnen van het JEDI-contract.
Toch is Gartner niet enkel positief over AWS. Volgens de analist haalt een groot gedeelte van het AWS-aanbod voordeel uit OSS, zonder materiële contributie van AWS zelf. Dit kan leiden tot vervreemding van software developers. Daarnaast beweert Gartner dat klanten het idee krijgen dat AWS zijn prijzen verlaagt, maar dat bijvoorbeeld opslag geen prijsverlaging heeft gezien sinds 2014. Onderdelen voor opslag zijn sinds die tijd echter wel enorm in prijs gedaald.
Microsoft Azure
Op de tweede plaats komt Microsoft, die tevens door Gartner wordt beoordeeld als sterk in alle gebruikssituaties. Volgens onderzoekers van Gartner is Azure vooral goed voor extended cloud en edge en voor bedrijven die al veel met Microsoft werken. In zijn rapport geeft Gartner aan positief te zijn over Microsofts benadering voor opensource en Codespaces te zien als de eerste boeiende cloud-hosted ontwikkelomgeving.
Gartner heeft ook de nodige dingen aan te merken op Microsoft Azure. Zo heeft de clouddienst het laagste aantal beschikbaarheidszones vergeleken met alle andere cloudaanbieders. Daarnaast biedt Microsoft geen gegarandeerde capaciteit voor klanten. Tijdens de lockdown hadden zelfs meerdere Europese klanten te maken met een gebrek aan capaciteit.
Google Cloud Platform
Natuurlijk kan ook Google Cloud Platform niet achterblijven. Ook deze cloud-provider scoort sterk in elke gebruikssituatie, behalve dan de edge. Google Cloud Platform is vooral sterk als het gaat om opensource Kubernetes en TensorFlow.
Waar de analisten van Gartner minder tevreden mee waren, was de beschikbaarheid van Google Cloud Platform. In het afgelopen jaar zijn er een aantal storingen geweest, met desastreuze gevolgen voor klanten. Google Cloud Platform is slechts een klein deel van de totale omzet van Google. Als moederorganisatie Alphabet besluit om een andere richting op te gaan, kan de cloud mogelijk niet meer bijbenen met de concurrentie.
Andere cloud-opties
Naast de ‘big three‘ zijn er ook nog andere, meer niche cloud diensten om uit te kiezen. Alibaba is de marktleider in China. Volgens Gartner heeft het internationale product echter verre van de mogelijkheden van het Chinese aanbod. Gartner prijst Oracle voor zijn doordachte en goed ontworpen hyperscale cloudarchitectuur. Door een samenwerking met Microsoft kunnen klanten tekortkomingen van de Oracle cloud aanvullen met Azure-diensten. Maar in dat geval is het wellicht ook slim om gewoon meteen voor Microsoft Azure te kiezen.
Tencent is een cloud-aanbieder om in de gaten te houden. Het platform is momenteel groter dan IBM en Oracle en een goede concurrent voor Alibaba. Tencent is ook de enige cloud-aanbieder die beschikbaar is in Rusland. Ten slotte hebben we nog IBM. Deze is volgens Gartner het meest geschikt voor hybride scenario’s en wordt ondersteund door Red Hat-technologie. Het probleem met IBM is vooral dat het bedrijf er te laat bij was. Hierdoor heeft IBM slechts een klein marktaandeel.