De Europese Commissie voorziet 1,2 miljard euro aan overheidsfinanciering, 1,4 miljard euro moet uit de private sector komen. Vanaf 2027 volgen de eerste commerciële resultaten.
De Europese Commissie heeft een plan gefinaliseerd om een eigen cloudproject uit de grond te stampen. Zelf pompt het 1,2 miljard euro in het project, verder aangezuiverd door de private sector. Het project moet lokale interesse promoten in regionale computingsectoren waar vandaag de Amerikaanse hyperscalers de markt domineren. Volgens een onderzoek van Synergy Research hebben Google, AWS en Microsoft 72 procent van de cloudmarkt in handen binnen Europa.
Zeven landen leveren financiering voor het project: Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Polen en Spanje.
Vier pilaren
Het Europese cloudproject wordt onderverdeeld in vier pilaren: cloud-edge continuum infrastructuur, cloud-edge-mogelijkheden, geavanceerde slimme dataverwerkingstools en tot slot geavanceerde applicaties.
In Nederland gaat Leaseweb Global aan de slag binnen cloud-edge-mogelijkheden. In totaal gaat het om 19 projecten die Europa aankondigt binnen het cloudproject.
Nederland en België
Kijken we naar het breder ecosysteem, dan mogen we daar vijf landen bijtellen: België, Kroatië, Letland, Luxemburg en Slovenië. Kijken we naar het hele ecosysteem van partners, komt de Europese Commissie uit op meer dan 90 partners.
In België gaat het om:
- E-BO Enterprises
- Engie Laborelec
- ThreeFold Tech
In Nederland behoren deze partijen tot het partnernetwerk:
- Aecorsis
- Amsterdam Internet Exchange
- BetterBe
- BIT
- Eurofiber Nederland
- i3d.net
- Info Support
- Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO)
- Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers
- Universiteit Twente
- Universiteit van Amsterdam
De volledige lijst van het Europese partnernetwerk vind je hier:
Naar het voorbeeld van SAP
Eurocommissaris Didier Reynders haalt in de presentatie een voorbeeld aan van een cloudproject. “Neem nu een project dat opensourcesoftware wil maken waarmee organisaties private clouds kunnen aanmaken. Je kan dat dan over verschillende sites doen door bronnen te integreren van diverse datacenters.”
Reynders haalt ook als voorbeeld SAP aan als referentie voor cloud-edge-infrastructuur. “Deze referentie-infrastructuur zal de basis vormen voor toekomstige softwareontwikkeling en een voorwaarde zijn voor een pan-Europese cloud edge-infrastructuur.”
Hij verwacht de eerste resultaten uit het project tegen eind 2027 het licht zullen zien. Het onderzoek is volgens hem goed voor duizend jobs binnen AI, cybersecurity, data, cloud en softwareontwikkeling. Wanneer de commerciële fase aanbreekt, dikt dat aantal verder aan met 5.000 mensen.
lees ook
Europa wil de cloud heruitvinden met Gaia-X: iets om naar uit te kijken?
De onderzoeksfase loopt van 2023 tot 2031. Of dit project een succes wordt, valt af te wachten. Eerder in 2019 werd Gaia-X als concept in het leven geroepen om een Europese cloud te maken als antwoord op AWS, Microsoft en Google. In 2021 groeide het aantal partners naar 212, maar voorlopig blijft het stil rond het project.