Euronext-beurs vertrouwt Amerikaanse hyperscalers niet

Verschillende Europese beurzen omarmen Amerikaanse cloudreuzen voor hun IT-noden, maar Euronext springt niet op die trein. Onzekerheid rond soevereiniteit en compliance geeft de doorslag.

De Europese beurs Euronext vertrouwt zijn IT de komende jaren niet toe aan een Amerikaanse hyperscaler. Dat zegt Euronext aan Reuters. De verklaring is opvallend omdat de Deutsche Börse pas nog in zee ging met Google voor de komende tien jaar. Nasdaq in de VS werkt met AWS en de London Stock Exchange heeft vorig jaar de handen in elkaar geslaan met Microsoft. AWS, GCP en Azure worden dus alle drie vertrouwd door grote Europese en niet Europese beurzen, maar daar moet Euronext niet van weten.

EU eerst

Euronext is nochtans niet cloud-avers. Historische data worden bijvoorbeeld beheerd door een cloudproviders. Interne experts van Euronext zijn echter argwanend. “Eén van de reden waarom we voorzichtig zijn met het gebruik van datacenters van Microsoft, Google en Amazon voor kritieke delen van wat we doen, is dat onze toezichthouders en regulators zelf erg voorzichtig zijn”, vertelde CEO Stephane boujnah aan Reuters.

lees ook

Cisco: ‘Wij kunnen zelf geen soevereine cloud bouwen’

“Wanneer het gaat over strategische toepassingen zoals realtime data en marktoperaties, willen we niet dat die voorzien worden door de datacenters van bedrijven die beslissingen nemen buiten de EU, of op fysieke infrastructuur buiten de EU”, gaat hij verder.

Soevereiniteit

Datasoevereiniteit in de EU is een complex onderwerp. Regels over wat wel en niet mag in de EU staan haaks op de verplichtingen die Amerikaanse bedrijven hebben ten opzichte van hun regulerende overheid. Voor niche-bedrijven zoals Euronext brengt dat onzekerheid met zich mee. In de praktijk kan geen enkele Amerikaanse provider complete Europese soevereiniteit garanderen in datacenters die het zelf bouwt of beheert, omdat de bedrijven onderhevig zijn aan de Amerikaanse Patriot Act. Cisco ging daarover pas nog in detail.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home