Basecamp vlucht weg van cloud na obscene rekening van 3,2 miljoen dollar

Basecamp migreerde eind vorig jaar van de cloud naar eigen infrastructuur. De CTO van het moederbedrijf deelt nu de fikse rekening die daarvoor verantwoordelijk was.

Eind vorig jaar doorbrak 37Signals de trend met een migratie van de cloud naar on-premises infrastructuur. Het bedrijf, dat onder andere verantwoordelijk is voor Basecamp, werd daartoe gedreven dankzij gepeperde cloudrekeningen. Dat detailleert CTO David Heinemeier Hanson.

37Signals moest in 2022 3.201.564 dollar aan cloudkosten betalen, goed voor een maandelijkse kost van 266.797 dollar. 759.983 dollar van de jaarrekening ging naar compute, 907.837 was nodig voor de AWS S3-rekening. Hansson geeft wel mee dat het daarvoor acht petabytes aan data kreeg met replicatie in een extra AWS-regio. Gewoon eigen data uit de cloud halen, kostte 37Signals 66.742 dollar per jaar.

Obscene rekening

De CTO noemt de rekening obsceen en wijst erop dat ze niet het resultaat is van ongecontroleerde uitgaven. 37Signals heeft een kostinspectieprogramma met maandelijkse rapportage om de cloudkosten te drukken en onderhandelt om diezelfde reden langetermijncontracten met cloudproviders voor prijzen op maat. Het budget van 3,2 miljoen dollar was zo al flink geoptimaliseerd.

37Signals wijst er nog op dat in 2022 HEY wel bijna helemaal in de cloud draait, net als verschillende legacydiensten, maar de actuele versie van Basecamp draait al volledig op eigen servers.

Dell PowerEdge

Voor 2023 stelde 37Signals vast dat het aanzienlijk voordeliger is om IT opnieuw in eigen beheer te nemen. Daartoe werkt het bedrijf samen met een collocatiepartner: Deft. In de datacenters van Deft staat eigen hardware van 37Signals. In de praktijk gaat het om servers van Dell die eigendom zijn van 37Signals maar beheerd worden door Deft.

Hanson koos voor Dell PowerEdge R6525-systemen met AMD Epyc-CPU’s, goed voor 288 vCPU’s in een krachtig systeem. Gespreid over drie jaar is de kost daarvoor 1.287 dollar per maand. Die systemen zijn natuurlijk maar een fractie van wat 37Signals nodig heeft, maar illustreren wel hoe de aankoop van eigen hardware voordeliger kan zijn dan de consumptie van hetzelfde bij een hyperscaler. Het is niet duidelijk of het bedrijf voor zijn on-premises configuratie voor dezelfde redundantie gaat als bij AWS.

Cloud first?

Het verhaal onderschrijft een realiteit die steeds meer duidelijk wordt. Cloud first is in veel gevallen een marketingcampagne, geen strategie. De cloud heeft veel unieke en onmiskenbare voordelen. Een lage instapkost en ongeziene flexibiliteit voor groeiende (of krimpende) workloads zijn de belangrijkste.

lees ook

Van de cloud naar huis: waarom een eigen datacenter soms beter is

Voor meer statische workloads die je relatief accuraat kan provisioneren, is on-premises hardware echter vaak een voordeligere optie. 37Signals kwam tot diezelfde conclusie en laat zien dat het on-premises verhaal met een collocatiepartner niet arbeidsintensiever hoeft te zijn. Het bedrijf plant om volgend jaar opnieuw een gedetailleerd verslag van zijn kosten te delen om het verschil duidelijk te maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home