Alles naar de cloud? Microsoft krijgt LinkedIn zelfs niet op Azure

LinkedIn geeft zijn cloudmigratie op. Hoewel het sociale netwerk eigendom is van Microsoft en plannen al meer dan vier jaar op tafel liggen, lukt het niet om de infrastructuur van LinkedIn naar Microsoft Azure te migreren.

Cloudproviders vertellen maar al te graag een verhaal waarin de cloud de toekomst is voor het gros van, zoniet alle workloads van bedrijven. Dat verhaal is meer gestoeld op marketing dan de werkelijkheid, bewijst Microsoft nu zelf. Vier jaar geleden liet LinkedIn immers enthousiast weten dat het met z’n hebben en houden naar de Azure-cloud wilde migreren. Vandaag gooit het de handdoek in de ring, weet CNBC.

Mislukking

Dat is frappant, aangezien zowel LinkedIn als Azure eigendom zijn van Microsoft. Een periode van vier jaar volstond niet om een toekomstbestendig migratieproject uit te werken en het hele project, dat de naam Blueshift kreeg, vliegt de prullenmand in.

lees ook

LinkedIn scoort hattrick van nieuwe AI-functies

Achteraf gezien komt de mislukking niet onverwacht. Wie naar de cloud migreert, moet niet gewoon z’n workloads pakken en die in een ander datacenter neerzetten. Een cloudmigratie heeft pas nut wanneer je processen en tools aanpast om optimaal van de cloudomgeving te profiteren. Dat deed LinkedIn niet: de organisatie opteerde voor een zogenaamde lift and shift, en stond erop z’n eigen tools te blijven gebruiken in de plaats van over te schakelen op de alternatieven die Azure biedt.

Hybride cloud

LinkedIn blijft dus in z’n eigen datacenters investeren, maar mikt daar wel op consolidatie. Verder gebruikt het zakelijke sociale netwerk wel degelijk Azure voor bepaalde toepassingen en diensten. CDN van dienst is bijvoorbeeld Azure FrontDoor, dat instaat voor de snelle wereldwijde beschikbaarheid van LinkedIn. In de praktijk evolueert LinkedIn nu naar een hybride model, net zoals heel veel andere organisaties.

De mislukking van project Blueshift is toch een beetje pijnlijk voor Microsoft, dat LinkedIn in 2016 kocht en er sindsdien niet in slaagde om een mooie case voor een volledige cloudmigratie te maken. Voor de rest van de wereld is het LinkedIn-verhaal wel tekenend: hybride cloud wordt stilaan de norm  en ook Microsoft en LinkedIn illustreren dat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home