Workday ontslaat 1.750 mensen omwille van AI

workday

Softwarespecialist Workday zet wereldwijd 1.750 mensen op straat. AI is volgens de CEO de rechtstreekse oorzaak, aangezien het bedrijf zijn focus daar wil leggen.

Belgische AI-experts zijn het erover eens: hoewel AI een impact zal hebben op de manier waarop we werken, is de technologie geen bedreiging voor de werkgelegenheid. 1.750 werknemers van Workday zullen dat toch anders aanvoelen, want zij verliezen hun job. Dat maakt CEO Carl Eschenbach zelf bekend.

lees ook

AFAS voert vierdaagse werkweek in dankzij automatisering en AI

Hij stelt vast dat bedrijven wereldwijd herevalueren hoe werk eruitziet, onder impuls van AI. De CEO vindt dat Workday daarop moet kapitaliseren. AI is een groeimarkt, en om die ten volle te benutten moet het bedrijf zich herstructureren. Dat betekent in eerste instantie dat 8,5 procent van de werknemers van Workday hun werk verliezen.

Eschenbach laat wel weten dat het bedrijf in andere AI-gerelateerde domeinen opnieuw zal aannemen. Dat toont aan dat het toch zeker bij Workday minstens deels een mythe is dat jobs gewoon zullen veranderen door AI, of werknemers zich kunnen bijscholen. In dit geval verkiest een groot softwarebedrijf er duidelijk voor om personeel aan de kant te zetten en nieuw talent aan te nemen.

Altijd meerwaarde?

Workday zal de vrijgekomen middelen investeren in AI-ontwikkeling en de meerwaarde daarvan steeds evalueren. Intern moeten processen op de schop in naam van meer efficiëntie en snellere beslissingen. Bestaande rollen zullen geherdefinieerd worden.

AI slokt heel veel aandacht rond IT op dezer dagen. LLM’s bewezen al hun nut en maken veel mensen efficiënter in hun dagelijkse werk. Een drastische verandering van hoe werk eruitziet, blijft echter uit. Microsoft en Google zien zich zelfs genoodzaakt om AI door de strot van gebruikers te rammen, aangezien te weinig mensen zich organisch geroepen voelen om ervoor bij te betalen.

AI en jobs

Workday verwacht net als de meeste andere softwarebedrijven dat AI geen hype is, maar een blijvertje. Het hele bedrijf dient ervoor geherstructureerd te worden. De zet, die zo duidelijk naar AI verwijst, toont aan dat de rechtstreekse relatie tussen de technologie en werkgelegenheid niet zo eenduidig positief is als AI-fans doen uitschijnen. Deze ontslagronde zegt natuurlijk niets over de evolutie van jobs over de lange termijn, maar illustreert wel dat AI meer is dan een efficiëntiebooster. Bepaalde ervaringen en skills worden minstens tijdelijk overbodig, toch zeker bij Workday.