Wereldwijde uitgaven aan AI geschat op 632 miljard dollar tegen 2028

ai geld google

Volgens de prognoses van IDC zullen de AI-uitgaven de volgende vijf jaar meer dan verdubbelen met een eindtotaal van 632 miljard dollar. De financiële sector is koploper met een aandeel van 20 procent.

De wereldwijde uitgaven aan AI in de volgende vijf jaar zullen meer dan verdubbelen tegen 2028 en 632 miljard dollar bereiken, volgens een nieuwe prognose van het onderzoeksbureau International Data Corporation (IDC).

De sector die het grootste aandeel voor zijn rekening zal nemen is de financiële sector, met een totaal van meer dan 20 procent. Die wordt gevolgd door de software en informatiediensten, en detailhandel met ongeveer 45 procent van alle AI-uitgaven. De AI-uitgaven zullen een jaarlijkse groei veroorzaken van 29 procent binnen de prognoseperiode (2024-2028).

Meer dan verdubbelen

In de Worldwide AI and Generative AI Spending Guide voorspellen onderzoekers van het IDC dat de snelle integratie van AI, en meer specifiek generatieve AI een jaarlijkse groei van 29 procent zal veroorzaken over de prognoseperiode (2024-2028). Bovendien zullen AI-toepassingen en generatieve AI-tools standaardpraktijk worden in 27 sectoren.

lees ook

‘Training Gemini Ultra kostte 191 miljoen dollar’

Onderzoekers van het IDC maken een onderscheid per sector. Naar verwachting zal de financiële dienstverlening het meest uitgeven aan AI-oplossingen binnen de prognoseperiode. Bankieren neemt hierin de leiding met meer dan 20 procent van alle AI-uitgaven. De financiële sector wordt gevolgd door software en informatiediensten en detailhandel. Deze drie sectoren samen zullen een aandeel van ongeveer 45 procent op zich nemen van alle AI-uitgaven.

Daarnaast zijn de sectoren die de snelste groei in AI-uitgaven zullen neerzetten, de zakelijke en persoonlijke diensten (32,8%) en transport en vrije tijd (31,7%).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home