VS willen wereldwijd chiptekort aanpakken

wafer 7nm samsung euv

De Amerikaanse president Biden wil mee naar een oplossing zoeken voor het wereldwijde tekort aan microchips. In welke mate de VS op korte termijn soelaas kunnen bieden, is onduidelijk.

In de VS wil president Biden het aanhoudende tekort aan microchips mee helpen oplossen. Daartoe zou zijn regering aan een richtlijn werken. Dat de president precies kan doen om het wereldwijde tekort mee te verhelpen, is onduidelijk.

Uitbesteding

Er is al verschillende maanden onvoldoende capaciteit op de aardbol om aan de vraag voor microchips te voldoen. De meeste ontwikkelaars van chips besteden de productie ervan uit aan externe gespecialiseerde bedrijven, met marktleider TSMC voorop. Intel maakt als één van de uitzonderingen wel zijn eigen chips en ook Samsung kan zijn eigen designs bakken, maar partijen zoals AMD, Nvidia en Apple vertrouwen op de capaciteit van hun semiconductor-partners.

Dat komt omdat de fabricage van microchips een extreem complex proces is. Het kost niet alleen heel veel geld om een functionele productielijn op te zetten, er is bovendien enorm veel ervaring en expertise voor nodig. Zo maakt TSMC chips op een eigen 7 nm-bakproces. Klanten die hun designs willen bakken op dat proces, zijn helemaal afhankelijk van de capaciteit van TSMC. Zelfs wanneer een andere partij zoals Samsung een gelijkaardige kwaliteit kan bieden, is het geen optie om designs ontwikkeld met de ene fabrikant in het achterhoofd zomaar over te zetten naar een andere fabrikant.

Beperkte capaciteit

Bovendien is er geen capaciteit vrij. De pandemie heeft de vraag naar elektronica de hoogte in gejaagd, terwijl de productiecapaciteit net iets is teruggevallen. Het resultaat laat zich voelen. Niet alleen is het moeilijk om hardware zoals een nieuwe GPU van Nvidia of een PS5 te vinden, ook andere sectoren ondervinden hinder. Volkswagen, Fiat Chrysler, Ford en Toyota moesten hun wagenproductie al terugschroeven omdat er onvoldoende microchips beschikbaar zijn.

President Biden identificeert het probleem terecht als een prioriteit, maar hij kan niet zo veel doen. In de VS heeft ex-president Trump via zijn handelsoorlog met China de relatie met Chinese chipfabrikanten verzuurt, dus daar hebben de Amerikanen wel een beetje marge. Het hoofdprobleem blijft echter de ontoereikende capaciteit van de fabrieken. Die zijn voornamelijk in handen van niet-Amerikaanse bedrijven en staan in andere landen zoals Taiwan en Korea.

Amerikaanse chipdesigners hopen voor financiële incentives om meer semiconductorfabricage naar de VS te halen. Dat zou de capaciteit verhogen en op lange termijn een oplossing bieden, maar doet niets om het acute probleem te verhelpen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home