Verse miljarden voor OpenAI van Microsoft en Nvidia

gpt-5 openAI

OpenAI sluit een investeringsronde die het bedrijf 6,6 miljard vers kapitaal oplevert. Nvidia is de opvallendste nieuwe investeerder.

Een investeringsronde heeft 6,6 miljard vers kapitaal binnengebracht in het laatje van OpenAI. De waardering van het bedrijf stijgt naar 157 miljard dollar, waarmee OpenAI één van de meest waardevolle private start-ups is. De investeerders zijn onder meer Thrive Capital, SoftBank en MGX uit Abu Dhabi.

Ook Microsoft trok opnieuw de geldbuidel open voor OpenAI. Een opvallende nieuwkomer is Nvidia, dat voor het eerst investeert in OpenAI. Apple was lange tijd mee in de running, maar trok zich op het laatste moment terug.

OpenAI wil het verse kapitaal ook delen met de eigen werknemers. Werknemers zullen een aanbod krijgen om hun aandelen in het bedrijf terug te verkopen.

Commercieel bedrijf

OpenAI zit in volle transitie van non-profitorganisatie naar een commercieel bedrijf met winstoogmerk. Die transitie houdt in dat investeerders het strenger zullen beoordelen op omzet- en winstcijfers. OpenAI zegt op weg te zijn naar een omzet van 3,6 miljard dollar per jaar, maar de kosten om ChatGPT draaiende te houden overstijgen dat bedrag ruim. Aan investeerders zou zijn meegedeeld dat de prijzen van ChatGPT zullen verhogen om inkomsten te verhogen.

Tegelijkertijd kampt OpenAI met toenemende concurrentie. Ieder zichzelf respecterend technologiebedrijf wil een vinger in de AI-pap hebben. Die concurrentie komt evengoed uit het kamp van de eigen investeerders. Nvidia onthulde gisteren nog maar een open sourcemodel om rechtstreeks te concurreren met GPT-4o.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.