Verplichte universele USB-C kan druk uitoefenen op mobiele markt

Onder druk van de Europese Unie wordt USB-C eind 2024 de universele oplader in Europa. Dit moet e-waste verminderen, maar zou ook een invloed hebben op de primaire en secundaire markt.

De aankomende wetgeving ‘Radio Equipment Directive’, stelt dat alle mobiele apparaten USB-C moeten ondersteunen in Europa. Deze wet is nodig om grote bedrijven, waaronder Apple, een gemeenschappelijke standaard voor kabels te laten gebruiken, om e-waste te verminderen. Nu blijkt uit een rapport van CCS Insight, ingekeken door The Register, dat deze USB-C-regels naar verwachting acht miljoen gebruikte smartphones niet beschikbaar maken voor levering en effectief verouderd worden. Hierdoor komt er extra druk op de circulaire markt.

E-waste verminderen

De EU introduceerde de ‘Radio Equipment Directive’, die stelt dat vanaf 28 december alle mobiele telefoons USB-C moeten ondersteunen. Deze regelgeving is nodig om e-waste te verminderen, die ontstaat doordat fabrikanten eigen kabels ontwikkelen. Zo verzette Apple zich jarenlang tegen deze regelgeving, met zijn eigen Lightning-kabel. Ondertussen werd deze kabel met druk van de Europese Unie in de vuilbak gegooid.

Circulaire industrie

Volgens marktonderzoeker CCS Insight heeft deze regelgeving echter invloed op zowel de primaire als secundaire markt. Naar schatting zouden meer dan zestig procent van de tweedehands smartphonemarkt USB-C niet ondersteunen op het moment dat de richtlijn van kracht gaat op 28 december.

Simon Bryant, Vice President of Research bij CCS Insight, vertelde aan The Register: “Het USB-C-mandaat zal de nog opkomende circulaire industrie onder druk zetten, die dit jaar al verschillende bedrijven heeft zien stoppen met handelen vanwege de moeilijke marktomstandigheden. Het loopt ook het risico dat handel in ongereguleerde kanalen wordt geduwd en zal waarschijnlijk parallelle import bevorderen die de EU-douane omzeilt.”

Hoewel het verbod alleen geldt voor nieuwe, geïmporteerde modellen, blijven gebruikte telefoons met oudere poorten binnen de EU te koop. Toch verwacht de marktwaarnemer dat dit beleid twee van de vijf telefoons uit de voorraad haalt, wat neerkomt op acht miljoen toestellen, goed voor een verkoopwaarde van ongeveer twee miljard euro. Dit heeft impact omdat de EU ’s werelds grootste importeur is van gebruikte telefoons, vooral uit landen zoals de VS, Japan en Singapore.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home