‘Verkoop Windows ARM-laptops zal 533 procent groeien volgend jaar’

ARM-gebaseerde laptops van Microsoft zullen de komende jaren als zoete broodjes over de toonbank gaan met een groei van 533,5 procent alleen al volgend jaar, volgens Omdia.

Analisten van marktresearchbureau Omdia voorspellen dat de markt voor ARM-gebaseerde Windows-computers de komende jaren exponentieel zal aandikken. Dit jaar zou het aantal verscheepte exemplaren de kaap van één miljoen niet halen, met 800.000 verkochte laptops. In 2025 zal de verkoop volgens Omdia echter al met 533,5 procent stijgen tot 5,2 miljoen toestellen.

lees ook

Microsoft Surface Laptop 7 review: indrukwekkend (maar niet dankzij AI)

De onderzoekers verwachten dat de stijging van dan af exponentieel zal toenemen tot zeker 2029. In 2026 zouden er 14,5 miljoen ARM-Windowslaptops verkocht worden, in 2027 voorspellen ze een verdubbeling van dat cijfer tot 28,3 miljoen units. De groei vertraagt verder richting 2029, al zouden er tegen het einde van het decennium 47,7 miljoen ARM-laptops met Windows hun weg naar een eindklant vinden.

Volwassen alternatief

De optimistische inschattingen van Omdia tonen een toekomst waarin ARM een volwaardig alternatief wordt voor x86. De energie-efficiëntie zou klanten aantrekken. ARM-laptops zijn immers krachtiger maar dunner dan hun x86-equivalenten. Ook de batterij gaat langer mee. Dankzij ARM kunnen fabrikanten volgens Omdia laptops bouwen die de concurrentie vlot aankunnen met de MacBook Pro-reeks van Apple. Volgens de analisten zal het succes van ARM met Windows een impact hebben op de verkoop van MacBooks.

lees ook

Qualcomm Snapdragon X getest: sneller dan Intel Core en AMD Ryzen?

Verder verwacht Omdia veel van generatieve AI. De mogelijkheden rond foto- en videobewerking zullen gebruikers zonder ervaring aanspreken om daarmee te beginnen, klinkt het. Ook dat moet de verkoop van ARM-laptops drijven, al maken we toch kanttekeningen bij die voorspelling. De krachtigste en handigste tools om content met AI te genereren, leven immers in de cloud en niet op een laptop. Je hebt geen nieuw toestel nodig om daarvan te genieten.

Omdia stelt tot slot nog vast dat het x86-segment niet zal instorten. Onder impuls van de AI PC-branding van Microsoft verwachten de analisten dat ook computers met processors van Intel en AMD de komende jaren beter zullen verkopen. De x86-laptops zouden ook in 2029 nog veruit het populairst zijn, met een voorspelling van 121 miljoen verscheepte toestellen.

Hype en ondersteuning

De voorspellingen lijken wel ietwat hypegevoelig. De Copilot+-computers van Microsoft voegen na onze analyse weinig toe op het vlak van AI. We stelden wel vast dat de ARM-chips een meerwaarde bieden in nieuwe laptops. Of die argumenten volstaan om een stormloop op nieuwe toestellen te veroorzaken, lijkt twijfelachtig.

lees ook

Wat is een Copilot+-pc? Een revolutie (in marketing)

Microsoft plant wel om de ondersteuning van Windows 10 in 2025 stop te zetten, zoals gepland. Aangezien Redmond de compatibiliteit van Windows 11 ietwat kunstmatig beperkt voor oudere hardware, zullen heel wat perfect functionele computers plots verouderd worden. Het einde van de ondersteuning is vermoedelijk een veel grotere drijfveer voor de aanschaf van een nieuwe computer de komende jaren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home