Tijdens de afgelopen G20-top gaf Ursula von der Leyen, voorzitster van de Europese Commissie, een statement over nieuwe technologie. Daarin stelde ze voor om een adviesraad rond AI op te richten.
Op de afgelopen top van de G20 in New Delhi (Indië) stelde von der Leyen, in haar rol als voorzitster van de Europese Commissie, het idee van een Europese adviesraad rond AI voor.
Voor- en nadelen
De toekomst is digitaal, begint von der Leyen haar statement. Zoals al zo vaak vermeld, is AI daarin niet meer weg te denken. Volgens de Europese topvrouw zijn er heel wat risico’s verbonden met die technologie, maar vallen er tegelijk ook enorm veel kansen mee te rapen.
Het is daarom dat von der Leyen het idee naar voor schuift voor de oprichting van een adviesraad, Europa en zijn partners moeten een globaal framework ontwikkelen om de risico’s van AI in kaart te brengen. Zo’n entiteit moet bescherming bieden, maar ook investeren in (veilige en verantwoorde) AI-systemen.
Het juiste klimaat
von der Leyen vergelijkt haar voorstel met de IPCC, de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering van de Verenigde Naties. De Europese Commissie-voorzitster wil daar dan ook relevante wetenschappers, ondernemers en innovators bij betrekken. Die moeten de kennis verzorgen om zowel de risico’s als de voordelen van AI in te schatten.
Europa werkt natuurlijk al een aantal jaar rond de verschillende aspecten van AI. Dat leverde al zowel perspectieven als restricties op. Drie jaar geleden was er zo al de mogelijke ban op gezichtsherkenning in publieke ruimtes. De Unie werkte bovendien ook al aan een gedragscode rond AI en er is natuurlijk ook nog de befaamde AI Act.